Započela prva faza popuštanja mjera

0
Komunalac add

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite od danas se popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa. Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara.

Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima i to uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio).

Radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice određuje se sukladno članku 57. Zakona o trgovini, kao i prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana. Tim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama i trgovinama na benzinskim postajama.

Stožer je dopunio Odluku o dopunama odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme pandemije, a osim povrća dodani su med i pčelinji proizvodi te konzumna jaja koja će se moći početi prodavati. Dopušta se i prodaja voća, povrća i cvijeća na veliko u vremenu od pet do osam sati ujutro.

Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije kao i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima dok će javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno biti uveden tek 11. svibnja 2020. godine.

Omogućuje se rad knjižnicama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama. Omogućuju se treninzi sportaša I. i II. kategorije u pojedničanim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U Zagrebu vozi 111 redovitih autobusnih linija, kao i izvanredne koje zamjenjuju tramvajski promet, a jutros su otvorene i javne garaže – prenosi HRT. 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime