Započela oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće

0
Komunalac add

Započela je akcija oralne vakcinacije lisica na području RH, čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti bolest na području Hrvatske. Program oralne vakcinacije lisica, većinski financiran iz EU fondova, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji.

Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja te je posljednji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine.

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati te nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. Ipak, pozivaju se građani da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom.

Detaljnije informacije o oralnoj vakcinaciji lisica u 2020. godini dostupne su u privitku i na internetskim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane www.veterinarstvo.hr<http://www.veterinarstvo.hr>.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime