Započela izgradnja nove zgrade Hrvatskog zavoda za socijalni rad

0
Komunalac add

Početkom siječnja ove godine započela je izgradnja nove zgrade nekadašnjeg Centra za socijalnu skrb Vrbovec, a sada Područnog ureda Vrbovec Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Izgradnja se provodi u sklopu projekta „VrbSkrb“ – Unapređivanje infrastrukture centara za socijalnu skrb kao podrška procesu deinstitucionalizacije – faza 1. Sredstva su većim dijelom osigurana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, a dijelom iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ukupna planirana vrijednost projekta je iznosila 9.805.810,62 kuna, od čega su iz EU fondova osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 7.686.015,75 kuna. U ponovljenom postupku nabave građevinskih radova je vrijednost same izgradnje građevine s ukupno 5.589.600,00 kuna porasla na 8.360.388,94 kune čime se za navedeni iznos povećala i ukupna vrijednost projekta, a dodatna sredstva su osigurana također od strane nadležnog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Predviđeni rok završetka građevinskih radova je krajem kolovoza 2023. godine, a završetak cjelokupnog projekta planiran je krajem 2023. godine.

Trenutno je prostor Hrvatskog zavoda za socijalni rad za područje grada Vrbovca i pripadajućih općina smješten u unajmljenom prostoru u vlasništvu Grada Vrbovca na adresi Trg Petra Zrinskog 23 u Vrbovcu, a koji trenutno ne zadovoljava sve potrebe djelatnika i korisnika Zavoda. Najveći dio prostora nove zgrade bit će namijenjen radu s udomiteljskim obiteljima i njihovim korisnicima u cilju jačanja procesa deinstitucionalizacije kroz unapređenje podrške udomiteljstvu kao izvaninstitucijskom oblika smještaja – istaknula je v.d. voditeljice Područnog ureda Vrbovec Hrvatskog zavoda za socijalni rad Irena Martak.

Inače, na području grada Vrbovca i pripadajućih općina (prvenstveno Općina Dubrava i Farkaševac) tradicija udomiteljstva se njeguje već više od stotinu godinu, a po broju udomiteljskih obitelji navedeno područje i dalje prednjači pred ostalim područjima u Republici Hrvatskoj i trenutno broji oko 200 udomiteljskih obitelj.

U prostoru nove zgrade Zavoda je za udomitelje i njihove korisnike predviđena velika dvorana u kojoj će se moći održavati predavanja i edukacije, manja dvorana za grupni rad  i druženje, te kabinet opremljen za rad s djecom. Novi će prostor također omogućiti unapređenje rada i s ostalim korisnicima sustava socijalne skrbi, prvenstveno će se omogućiti starijim i nemoćnim korisnicima i osobama s invaliditetom lakši pristup i kretanje u prostoru Zavoda, nabavkom osobnog računala primijenjenog za rad osoba s invaliditetom će se korisnicima olakšati pristup informacijama o uslugama koje mogu koristiti, a općenito svim djelatnicima i korisnicima osigurat će se primjereniji uvjeti za rad – dodala je Martak.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime