Zagrebačka županija raspisala milijun eura vrijedne natječaje za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima

0
Komunalac add

Zagrebačka županija raspisala je natječaje za dodjelu milijun eura bespovratnih potpora subjektima malog gospodarstva koji se bave proizvodnim i neproizvodnim djelatnostima te poduzetnicima početnicima s ciljem jačanja konkurentnosti. Natječaji su otvoreni do 12. svibnja 2023. godine, a predstavljajući detalje natječaja zamjenik župana Damir Tomljenović obišao je dvije tvrtke koje su prošle godine ostvarile bespovratne potpore – Velprom d.o.o. i Oblak d.o.o. u Velikoj Gorici.

„Bespovratnim potporama Zagrebačka županija svojim poduzetnicima želi dati dodatni impuls u njihovom poslovanju“ rekao je Tomljenović pojasnivši kako je za proizvodne djelatnosti osigurano 500 tisuća eura, za neproizvodne djelatnosti 350 tisuća eura te za poduzetnike početnike 150 tisuća eura te da ovisno o natječaju maksimalni iznos potpore iznosi od 2 do 10 tisuća eura. Prošle godine Zagrebačka županija odobrila je 462 potpore, a među njima su tvrtka Velprom d.o.o. koja je dobila 70.000 kuna za nabavu stroja za omatanje kartonskih stalaka i Oblak d.o.o. koja je dobila 29.000 kuna za nabavu kopirne glodalice.

Radmila Torbica Vlaisavljević, vlasnica tvrtke Velprom iz Velike Gorice koja zapošljava 70 zaposlenika i ima 30-godišnje iskustvo u proizvodnji raznih vrsta ambalaže i proizvoda od papira i kartona, predstavila je stroj pakirku koju su kupili uz potporu Zagrebačke županije. „Radimo ponajviše na tržištu Hrvatske, a više od 30% POS i POP proizvoda izvozimo u Europu. Naši proizvodi su lagani, od kartona, a pakirka nam je važna jer istiskuje suvišni zrak i time naši proizvodi zauzimaju što manje prostora u transportu“, pojasnila je Torbica Vlaisavljević dodavši da je njihova tvrtka do sada tri puta bila korisnikom županijskih potpora, a prijaviti se planiraju i ove godine.

Tvrtka Oblak trenutno zapošljava 5 radnika, a bavi se proizvodnjom i ugradnjom aluminijske i plastične stolarije za industrijske hale koju većinom plasiraju na domaće, te njemačko i austrijsko tržište. „U proteklim godinama smo dvaput aplicirali na županijske natječaje i ostvarili potpore za kupnju strojeva koje koristimo u proizvodnom procesu. Potpore nam znače dosta jer su strojevi sve skuplji, a naša su sredstva ograničena“, rekao je direktor Oblaka Mile Matić istaknuvši da tvrtka ove godine planira proširiti proizvodnju i, ponovno uz pomoć županijske potpore, nabaviti CNC stroj za izradu velikih profila.

Ove godine bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu do 10 tisuća eura dodjeljivat će se za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti. Za neproizvodne djelatnosti maksimalni iznos potpore iznosi do 4 tisuće eura, a dodjeljivat će se za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica, web shopa te nabavu radnih strojeva. Važno je napomenuti kako se potpora odobrava samo za jednu vrstu namjene, a postotak s kojim Županija sufinancira projekte je do 40% ukupnog iznosa.

Poduzetnici početnici mogu računati na sufinanciranje 75% prihvatljivih troškova za nabavu strojeva, alata i opreme, radnih strojeva, nabavu informatičke opreme i poslovnog softvera, izradu internetske web stranice i web shopa te nabavu uredskog i radnog namještaja, a maksimalni iznos potpore iznosi do 2 tisuće eura.

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva dostupni su na web stranici www.zagrebacka-zupaniaj.hr pod rubrikom Natječaji, a više informacija može se dobiti na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr ili na broj telefona 01/6009-457.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime