Zagrebačka županija – proslava Vincekova u Svetom Ivanu Zelini

0
Komunalac add

Bogatim programom diljem gradova i općina Zagrebačke županije obilježit će se blagdan sv. Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda. Popularno „Vincekovo“ organiziraju mnogobrojne županijske udruge vinara i vinogradara koje u novu vinogradarsku godinu žele ući čuvajući tradiciju i običaje našeg kraja.

Vincekovo je u nedjelju obilježeno i u Vrbovcu u Žuncima kod obitelji Sohora. Vinari na Vincekovo obilaze svoje vinograde, zaliju trs dobrom vinskom kapljicom, daruju ga domaćom kobasicom ili špekom te odrežu prve rozgve s reznika i ponesu ih kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupalo i pokazalo kako će trsje prezimiti ovu zimu.

U ime Zagrebačke županije proslavi „Vincekova“ u Kuriji Omilje u srijedu, 22. siječnja 2020. godine nazočit će zamjenica župana Nadica Žužak. Događanje će započeti u 12.45 sati otvorenjem izložbe „Kurija Omilje kroz povijest“ te obilaskom obnovljene Kurije.

Program će se nastaviti svetom misom u kapelici Majke Božje Lurdske na imanju u 13.30 sati, a ceremonija rezidbe prema starim narodnim običajima zelinskog kraja održat će se u vinogradu obitelji Pisačić u 13.50 sati. Prigodnim pjesmama i plesom događanje će uveličati HKUD Petar Zrinski iz Vrbovca.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime