Zagrebačka županija – porast turističkih dolazaka

0
Foto: TZ Zagrebačke županije
Komunalac add

Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine zabilježila 54.838 turističkih dolazaka što je za 14 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 12 posto i to s 79.703 na 89.465. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 63.505 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960 noćenja. Što se tiče ukupnog broja dolazaka, 40.713 gostiju bili su stranci, a preostalih 14.125 domaći gosti.

U prvoj polovici 2019. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, SAD-a, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ponovno su ostvarili gosti iz Azijskih zemalja. Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

Nemamo more, ali razvijamo specifične grane turizma koje nisu sezonskog karaktera – vjerski, shopping, zdravstveni, cikloturizam…koji osim što multipliciraju turističke pokazatelje, značajno utječu i na prihode naših poduzetnika i poljoprivrednika – ističe župan Stjepan Kožić. S obzirom na porast novih i podizanje kvalitete postojećih smještajnih kapaciteta kao i sustavan razvoj aktivnosti i ponude destinacije, vjerujem kako ćemo potaknuti goste ne samo da još više dolaze nego i da se duže zadržavaju u Zagrebačkoj županiji. Svjesni smo da bez dobre promocije nema značajnijih rezultata tako da ćemo i dalje ulagati u promociju i oglašavanje na domaćem tržištu ali i na nama značajnim inozemnim tržištima – rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Zagrebačka županija u 2019. godini osigurala je 6,8 milijuna kuna za projekte u turizmu kojima sufinancira manifestacije, izgradnju turističke infrastrukture, poduzetnike u turizmu koji žele povećati standard i kvalitetu usluge te ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a ove godine na Ekonomskom fakultetu sufinancira i edukaciju „Poduzetništvo u turizmu“, za sve koji se bave turizmom ili to tek planiraju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime