Zagrebačka županija – održan prvi sastanak s gradonačelnicima i načelnicima

0
Foto: Dražen Kopač
Komunalac add

Župan Stjepan Kožić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Damir Tomljenović održali su jučer u Zaprešiću prvi radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima nakon održanih lokalnih izbora. Kožić je uputio iskrene čestitke čelnicima gradova i općina na izbornim rezultatima te izrazio uvjerenje kako će se izrazito dobra suradnja nastaviti i u ovom mandatu.

Foto: Dražen Kopač

Glavna tema sastanka bila je sanacija šteta od potresa, a prema procjenama ona u Zagrebačkoj županiji iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna. – Odmah nakon prvog potresa dobili smo interventna sredstva Vlade RH u iznosu od 10 milijuna kuna te još dodatnih 5 milijuna kuna od Fond za zaštitu okoliša, a spomenuta sredstva su odlukom Županijskog stožera dodijeljena gradovima i općinama – rekao je Kožić te podsjetio kako je Vlada RH proglasila prirodnu katastrofu za cjelokupno područje pogođeno potresom.

Novost je zakonska regulativa kojom je omogućeno da Županija može decentralizirana sredstva za školstvo i zdravstvo koje dobiva od države utrošiti na sanaciju od potresa, a Vlada RH će nam ta sredstva nadoknaditi. Riječ je o nešto više od 30 milijuna kuna koje planiramo preusmjeriti za obnovu – pojasnio je Kožić te najavio kako će Županijska skupština donijeti program te kriterije za dodjelu spomenutih sredstava.

Foto: Dražen Kopač

Grad koji je pretrpio značajne štete je grad domaćin jučerašnjeg sastanka, a gradonačelnik Zaprešića Željko Turk najavio je da su elaborati procjene pri kraju i da će se uskoro predstaviti stanarima. Načelnica općine Rakovec Brankica Benc rekla je kako Zagrebačka županija pokazuje konstantnu brigu o ravnomjernom razvoju te posebice skrbi o malim općinama poput Rakovca.

Foto: Dražen Kopač

Razgovaralo se i o funkcioniranju zdravstvenih ustanova u uvjetima pandemije za koje će se rebalansom proračuna trebati osigurati dodatna sredstva. Također, dogovoreno je da se u rujnu održi novi sastanak na kojem će jedina tema biti projekt integriranog prijevoza.

Foto: Dražen Kopač

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime