U Zagrebačku županiju stiže 100 milijuna kuna za regionalni centar kompetentnosti

0
Komunalac add

U Zagrebačku županiju stiže maksimalan iznos bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Sredstvima EFRR sufinancirat će se dogradnja škola novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama, prostorijama i skladištima alata s ukupno preko 3.330 m² te opremiti suvremenim uređajima poput višeosnih obradnih CNC centara, višenamjenskih edukacijskih robota, 3D printera, uređaja za automatiku i senzoriku i slično.

Sredstva ESF-a bit će namijenjena dijelom za nabavu uređaja i opreme za praktičnu obuku učenika dok će drugi dio sredstava biti namijenjen za edukaciju nastavnog osoblja, unaprjeđenje kurikuluma i programa obrazovanja u kojima će se tradicionalni pristup nastavi zamijeniti individualnim pristupom, nastavi prilagođenoj radu s nadarenim učenicima i učenicima s invaliditetom, za unaprjeđenje programa obrazovanja odraslih te promociju strukovnih zanimanja.

Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

Osim što značajno podižu kvalitetu obrazovanja, ovakve investicije snažan su poticaj gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta. Zagrebačka županija u kontinuitetu ulaže u kapitalnu izgradnju u školstvu, a u naredne dvije godine sa 140 milijuna kuna izgradit će se, dograditi i rekonstruirati 13 objekata u školstvu – istaknuo je župan Kožić dodavši kako su u tijeku energetske obnove četiri škole ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna za koje je iz EU fondova povučeno 27 milijuna kuna dok je ostatak osigurala Zagrebačka županija.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime