Zagrebačka županija – 970 tisuća eura bespovratnih potpora za poljoprivrednike

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

Zagrebačka županija raspisala je javne pozive za dodjelu bespovratnih potpora male vrijednosti poljoprivrednicima i ekološkim poljoprivrednicima ukupne vrijednosti gotovo 970 tisuća eura. Javni pozivi otvoreni su do 15. studenoga ili do utroška sredstava, a maksimalni iznos potpore kreće se do 15.000 eura za konvencionalne i do 20.000 eura za ekološke proizvođače.

Naime, od spomenutih oko 970 tisuća eura potpora za poljoprivrednike, 477.802 eura osigurano je za potpore male vrijednosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu, 252.173 eura za ekološku poljoprivredu i ruralni razvoj, 106.178 eura izdvojeno je za nabavu i ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima, a 132.723 eura je na raspolaganju za nabavu poljoprivrednog materijala za sjetvu i sadnju, kao i kreditiranje nabave poljoprivrednog repromaterijala.

Foto: Zagrebačka županija

Zamjenik župana Damir Tomljenović obišao je dvoje prošlogodišnjih korisnika županijskih potpora – OPG Franje Žnidarića iz Hrastine u općini Mariji Gorici i Lužnicu – Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor u Zaprešiću. Tom prigodom rekao je da je Županija prošle godine, potaknuta globalnim porastom cijena energije i osluškujući potrebe svojih poljoprivrednika, krenula s potporama za ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima. „Isto tako, prošle godine smo počeli, a nastavljamo i ove godine, s potporama sjetvi i sadnji. Osim što subvencioniramo nabavu poljoprivrednog repromaterijala, subvencioniramo i kamate za njegovu nabavu“, istaknuo je Tomljenović pozvavši pritom poljoprivrednike da se jave na natječaje Zagrebačke županije

„Osim ovih 970 tisuća eura za javne pozive za poljoprivrednike, Zagrebačka županija osigurala je više od milijun eura za ruralni razvoj, odnosno za poboljšanje uvjeta života na ruralnim prostorima jer smatramo da mladi ljudi, kao što je naš domaćin Franjo Žnidarić s obitelji, trebaju imati iste uvjete života kao i ljudi na urbanim prostorima“, poručio je Tomljenović.

Franjo Žnidarić, mladi, uspješni vinar zaprešićkog kraja, u više je navrata dobio bespovratne potpore Zagrebačke županije koje je koristio za plaćanje premija osiguranja za modernizaciju vinskog podruma, a nabavio je i inox opremu za skladištenje svojih šampionskih vina. „Pomoć Zagrebačke županije mi je dodatna potpora da ostanem ovdje, da se nastavim ovime baviti i da možemo napredovati i modernizirati naše podrume, mehanizaciju i slično“, rekao je Žnidarić dodavši da imaju u planu nastaviti modernizirati svoje obiteljsko gospodarstvo te se pritom oslanjati na županijske potpore.

Foto: Zagrebačka županija

Među korisnicima županijskih potpora je i Lužnica – Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor. „Od 2000. godine, kada je oformljen ovaj proizvodni dio, poljoprivredno gospodarstvo koje proizvodi domaću hranu i proizvode, posebno voće i povrće, oslanjale smo se na pomoć Zagrebačke županije“, rekla je sestra Miroslava Bradica, vrhovna glavarica Družbe sestara milosrdnica. „Sredstvima sa županijskih natječaja uspjele smo urediti dio parkirališnog prostora, gospodarsko dvorište, a najnovija potpora bila je za nabavu montažne hale koja nam je potrebna za smještaj poljoprivrednih proizvoda jer zgradu koju smo dosad za to koristile planiramo prenamijeniti u konferencijsku dvoranu, a u dvorištu ćemo sagraditi kućice za obitelj i roštiljanje tako da će ovdje nastati jedan cjelokupni kompleks poljoprivrede i proizvodnje“, ispričala je Bradica.

Više informacija o aktualnim javnim pozivima u poljoprivredi dostupno je ovdje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime