Zaboravljeni general Ivan Šiljak iz Bolča

0
Komunalac add

Bolč, 1785. – Rijeka, 1853.

Prvi general s područja nekadašnje općine Vrbovec Ivan Šiljak, ne samo da nije poznat široj vrbovečkoj javnosti, nego je nepoznat i žiteljima njegovog rodnog sela Bolča. Tako je još jedna povijesna ličnost prepuštena zaboravu u cjelokupnom vrbovečkom kraju. Po svojim dostignućima na vojnom području spada u znamenite osobe općine Farkaševac, koja je u svojoj povijesti imala burnih događaja. Prvi puta se ime Ivan vitez Šiljak, kao austrijski general, spominje prije nepunih 100 godina točnije 1925. godine u leksikonu Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925–1925. Potom o njemu iznosi podatke Rade Milosavljević 1988. godine u Leksikonu Križevčana. Međutim, u navedenim knjigama navode se samo šturi podaci o njegovom životopisu.

Ivan Šiljak rođen je 1785. u Bolču. Opredijelio se za vojnu službu u kojoj je zarana bio zamijećen po svojoj hrabrosti. Kao dvadesetogodišnjak istakao se u borbi protiv Turaka 1805. i 1809. kada je teško ranjen. Služio je kasnije kod Slunjana i Ogulinaca i bio strah i trepet nemirnih Bosanaca, protiv kojih je izvojevao više sjajnih pobjeda. Jednom je zgodom ostao sam s jednim topom, sam je s njim pucao i bio dva puta ranjen. Do 1812. godine službovao je u Križevačkoj pukovniji. Pristalica ilirizma koji se profilirao kao hrvatski književni, kulturni i politički pokret poznat i pod imenom Hrvatski narodni preporod od početka 1830-ih do početka 1850-ih. Kao vremešni časnik sudjeluje u hrvatsko-mađarskom sukobu i revolucionarnim mađarskim zbivanjima 1848. u Habsburškoj Monarhiji na strani vojske koju je predvodio hrvatski ban Josip Jelačić. Protiv madžarskih honveda 1848. branio je junački Arad i zbog vojnih zasluga dobio je čin generala. Umro je u 68. godini života u Rijeci 1853. godine.

Iako se ranije o generalu Ivanu Šiljku pisalo kao osobi vrijednog spomena u hrvatskim nacionalnim okvirima, ne možemo pronaći podatke u dosad objavljenim knjigama ili publikacijama koje se odnose na bivšu općinu Vrbovec ili sadašnju općinu Farkaševac. Stoga je ovo samo mali doprinos da se ime generala Ivana Šiljka objelodani i da bude poznato ne samo žiteljima Bolča, u općini Farkaševac, nego i svekolikoj vrbovečkoj javnosti.

 

Literatura:

Rade Milosavljević, (1988), Leksikon Križevčana, Povijesno društvo Koprivnica.

Emilij Laszowski, urednik, (1925), Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925–1925, Odbor za izdavanje knjige Zaslužni i znameniti Hrvati 925 – 1925.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime