VUM ugostio mlade iz Sjeverne Irske

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga mladih jučer je ugostila 20-tak mladih Irkinja i Iraca, koji se trenutno nalaze na studijskom putovanju u Hrvatskoj.

Naime, Zaklada Zamah i Balkans Ireland Project domaćini su studijskog posjeta Programa T:BUC Izvršnog ureda Sjeverne Irske, u sklopu kojeg mladi iz Sjeverne Irske posjećuju Zagreb i okolicu te Sisačko-moslavačku žuapniju kako bi istražili mogućnosti za buduću suradnju unutar programa za mlade iz ove dvije zemlje.

Kako organizatori navode, Izvršni ured Sjeverne Irske prati i razvija strategiju dobrih odnosa za pomoć u izgradnji tolerantnijeg i mirnijeg društva u Sjevernoj Irskoj. Jedan od glavnih ciljeva strategije dobrih odnosa je program poznat kao T:BUC, što je skraćenica za “Zajedno: gradimo ujedinjene zajednice” i namijenjen je isključivo mladima. Od 2015. godine u T:BUC programu sudjelovalo je više od 20.000 mladih iz svih zajednica u Sjevernoj Irskoj. Jučerašnje druženje održano je u sklopu Programa mladih ambasadora T:BUC.

Riječ je o mladima od 16 do 19 godina koji su pokazali vještine vođenja ili koji već imaju ključnu ulogu u svojoj zajednici. Program mladih ambasadora T:BUC-a ovim mladim ljudima pruža akreditiranu obuku vodstva i daje im ulogu u osmišljavanju i vođenju drugih T:BUC projekata, programa društvenih akcija te također pomaže u olakšavanju njihove šire uloge vodstva u drugim aspektima života zajednice – pojasnio je Drago Vručinić, upravitelj u Udruzi Zamah.

Obilazimo različita mjesta i proučavamo projekte izgradnje i jačanja mira u zajednicama. Također posjećujemo spomenike iz I. i II. svjetskog rata, ali i Domovinskog rata u Hrvatskoj te uspoređujemo te događaje s našim sukobima doma, jer i našu povijest obilježili su sukobi. Želja nam je kroz proučavanje različitih iskustava pronaći načine kako pomoći vlastitoj zajednici u postizanju mira kroz spajanje i osnaživanje zajednica koje su razdvojene skukobima kroz povijest. To je naša motivacija, a ovaj centar za mlade u Vrbovcu će nam biti velika inspiracija za buduće aktivnosti – rekla nam je jedna od sudionica Maria McKevett.

Jučer smo obišli Sisak i Petrinju, tamo smo učili o povijesti tog područja, a posebno je bilo zanimljivo vidjeti razmjere štete od potresa. Zaista je puno zgrada i kuća oštećeno – izjavila je Beth Reilly

Zbog niskog vodostaja rijeka mogli smo vidjeti ostatke kovnice novca iz vremena rimske Siscije iz 3. stoljeća. To je bilo jako zanimljivo, kao i obilazak ratnih spomenika iz II. svjetskog rata te Domovinskog rata – dodao je Lordwin Sunny.

Podjele kojima svjedočimo na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegodine i Srbije u mnogočemu su slične podjelama među katolicima i protestantima u našoj zemlji, odnosno u našoj zajednici. Imamo primjera gdje se suprostavljene strane sukobe i zbog najbanalnijih stvari i to je nešto što opterećuje našu zajednicu – pojasnio nam je Michael Dixon.

Kasey Rickey podijelila je svoje iskustvo iz Siska i Petrinje, gdje su snažan dojam na nju ostavili je prizori stambenih kontejnera. – U Petrinji još uvijek brojne obitelji žive u tim kontejnerima iako je od potresa prošlo već dosta vremena. Teški su to uvjeti za život – zaključila je.

Tijekom studijskog posjeta, mladi i njihovi voditelji posjećuju niz gradova i mjesta u Hrvatskoj kako bi procijenili potencijal za veće programe i posjete T:BUC ambasadora u Hrvatskoj. Danas su obišli spomen područje Jasenovac, dok je posjet VUM-u i AKC-u Garaže poslužio kao dobar primjer pozitivnog aktivizma i vodstva mladih, a u planu je i širenje suradnje kroz dugoročne recipročne posjete Sjevernoj Irskoj od strane mladih ljudi iz Hrvatske.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime