VUM i ove godine provodi projekt “Stari-mladi-sretni”

0
Foto: Fran Ivan Mataković (VUM)
Komunalac add

Vrbovečka udruga mladih (VUM) u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Vrbovec i ove godine provodi projekt Stari – mladi – sretni (SMS). Podsjetimo, riječ je o projektu pomoći starijim i nemoćnim osobama koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života umirovljenika i osoba treće životne dobi te razvijanje svijesti kod mladih ljudi o potrebi pomaganja starijim i nemoćnim osobama. Korisnici su starije i nemoćne osobe s područja Vrbovca i okolice te volonteri – mladi od 15 do 29 godina.

-Ovim projektom nastojimo potaknuti mlade našeg grada na (pro)aktivno sudjelovanje i socijalnu odgovornost kroz volontiranje u lokalnoj zajednici, a koje im omogućuje kvalitetnije provođenje slobodnog vremena i mogućnost pomaganja onima kojima je to najpotrebnije, a to postižemo tako da zainteresirani mladi (uglavnom studenti i srednjoškolci) pomažu starijima na način na koji oni sami kažu da im je najpotrebniji – pojašnjavaju organizatorice projekta.

Projekt će se, kao i prošle godine, provoditi u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom. Volonteri prije odlaska na teren prolaze edukaciju o propisanim mjerama zaštite i pružanju prve pomoći, a osigurat će im se i sva potrebna sredstva za rad (higijenske maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva). Iz VUM-a poručuju i da je naglasak na aktivnostima na otvorenom, bez bliskog kontakta sa starijima pa će tako volonteri pomagati u uređivanju okućnica, popravcima unutar i izvan kuće, košnji trave, odlasku u dućan, cijepanju drva i slično. Također, volonterima je osigurano i stalno mentorstvo kroz redovite radne, odnosno supervizijske sastanke i radionice na kojima dobivaju potrebna znanja i vještine komunikacije i suradnje, čime su u potpunosti pripremljeni za rad s korisnicima.

Voditeljica projekta je socijalna pedagoginja Ena Juričić, a koordinatorica projekta studentica četvrte godine socijalnog rada Josipa Bažant, obje dugogodišnje članice udruge s iskustvom rada s djecom, mladima i odraslima. Projekt sufinancira Grad Vrbovec i Zagrebačka županija, a rad udruge podržava Zaklada Kultura nova.

Pozivamo sve zainteresirane srednjoškolce, studente, mlade do 29 godina da se pridruže našem vrijednom volonterskom timu – poručuju organizatorice. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje javljanjem na kontakte navedene na plakatu u prilogu.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime