Vrsni uzgajivači simentalca u Dubravi

0
Komunalac add

Danas je u restoranu Sablić u Dubravi održano okupljanje vrsnih hrvatskih uzgajatelja simentalca te prezentacija mogućnosti unaprjeđenja uzgoja. Ovo okupljanje organizirali su Središnji savez uzgajivača simentalca Hrvatske HUSIM, Regionalni savez Zagrebačke županije ZG SIM te Centar za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin. Gošća današnjeg skupa bila je Andrea Hefner, voditeljica uzgoja najvećeg simentalskog centra za UO BVN – EUROgenetik, a koja je pred brojnim okupljenima održala prezentaciju.

Uz djelatnike HAPIHA i Ministarstva poljoprivrede, susret je okupio uzgajivače iz Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke županije, uzgajivače koji su u genotipizaciji već dugi niz godina.

Na samom početku sve prisutne prigodno je pozdravio Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede. – Danas smo se okupili zbog stručnih pitanja, dogovora, razgovora o uzgoju. Pozdravljam sve uzgajivače, kako naše lokalne tako i iz cijele zemlje. Organizirali smo ovo događanje u Dubravi, zato što u ozbiljnom planu imamo izgradnju našeg Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi – rekao je Pejaković.

Naša današnja gošća iz Njemačke Andrea Hefner, priznata je stručnjakinja koja je prošle godine kupila 105 genotipiziranih bikova, koji se koriste za umjetno osjemenjivanje, nadamo se i da će ovaj posjet u Hrvatskoj biti s pozitivnim rezultatom. Naši su ciljevi imati što kvalitetniji uzgoj, koristiti vrhunsku genetiku, proizvodnja kvalitetnije stoke za rasplod, proizvodnja što više mlijeka i mesa – poručila je Anamarija Tarandek iz Središnjeg saveza uzgajivača simentalskog goveda.

Okupljenima se obratio i Zvonimir Tuček direktor Centra za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin. – U Varaždinu imamo dvanaest bikova, od toga su dva iz domaćeg uzgoja i deset je stiglo iz Njemačke. Cilj ove suradnje koja traje puno godina, kod genotipizacije suradnja s HUSIM-om traje deset godina, dakle mnogo godina intenzivnog rada koji je na kraju urodio plodom. Dobili smo oko trinaest bikova koji su genotipizirani i u samom su vrhu simentalskog uzgoja. Znamo da je ovaj uzgoj i za meso i za mlijeko. Iz genotipizacije dobili smo vrhunske bikove. To ne bi urodilo plodom da nije bilo suradnje sa HUSIM-om, podrške najvećeg svjetskog centra BVN, suradnje s uzgajivačima, dobre suradnje s Eurogenetikom, sa strukom, sa znanjem, odličnim veterinarima – istaknuo je Tuček.

Gošća Andrea Hefner već godinama surađuje s HUSIM-om te Centrom za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin. Dvadesetak godina bavi se analizom bikova u BVN-u. Bavi se bikovskim majkama, otkupljuje bikove, savjetuje uzgajivače i distribuira sjeme bikova u Njemačkoj, Austriji i cijelom svijetu. Odrasla je na farmi gdje radi cijela njezina obitelj, a imaju 130 krava. U Hrvatskoj je bila prije osam godina te ističe kako smo unaprijedili kvalitetu stoke. – Obišla sam brojna gospodarstva kod vas i impresionirana sam koliko ste unaprijedili kvalitetu stoke zahvaljujući uzgajivačima, veterinarima koji osjemenjuju te vašim uzgojnim organizacijama. Vjerujem vama i u vaš posao, a to mogu dokazati upravo time što sam uzimala vaše bikove. Uz sve navedeno postali smo partneri u uzgoju – naglasila je Hefner.

Spomenula je također kako je BVN trenutno u vlasništvu deset tisuća farmera. Ima pet predsjednika (uzgajivači). Jedan od njih ima svinjogojsku farmu, a ostala četiri su uzgajivači goveda. Trenutno su u vlasništvu 500 živih bikova za umjetno osjemenjivanje. U Centar za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin šalju žive bikove, a ne samo sjeme.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime