Vrhunac gripe očekuje se sredinom veljače

0
Komunalac add

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove sezone dosad zabilježeno 1759 slučajeva gripe. U Brodsko-posavskoj županiji, koja tjedno bilježi više od dvije stotine oboljelih od gripe, zabilježen je i prvi smrtni slučaj.

-Prema svemu sudeći, epidemija gripe je počela, počinje uzlazna putanja po broju oboljelih i za očekivati je da će u idućim tjednima te brojke rasti. Kao što je očekivano, najveća stopa je kod djece školske i predškolske dobi, a najniža kod osoba iznad 65 godina, rekla je za HRT epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina.

Poručila je da još nije kasno cijepiti se protiv gripe te je pozvala rizične skupine, starije i sve ostale koji se još nisu cijepili da to učine.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1.

Za ovu sezonu nabavljeno je 600 000 doza cjepiva protiv gripe, namijenjenih rizičnim skupinama stanovništva, a cjepivo je distribuirano prema županijskim zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime