Vrhunac epidemije gripe

0
Komunalac add

U Hrvatskoj je zaključno s 27. siječnja službeno registrirano ukupno 28.664 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava ( 11.118) stiglo u 4. tjednu 2019. godine. U Vrbovcu je dosad službeno zabilježeno 98 slučajeva gripe.

Navedeno upućuje da se približavamo vrhuncu epidemije gripe koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati – navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj je mjeri pratilo dinamiku kretanja gripe prethodne sezone do 3. tjedna, nakon čega se bilježi značajno veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prethodne sezone. Osim po intenzitetu oboljevanja, ova sezone se razlikuje od prethodne u vrsti cirkulirajućih virusa gripe. Ove sezone izrazito dominira virus gripe tipa A , dok je prošle sezone prevladavao virus gripe tip B.

Podsjećamo, gripu treba preležati. Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri ili pet dana te ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime