Vrh simentalca u Staroj Kapeli

0
Komunalac add

Neveliko selo Stara Kapela danas predstavlja pravo uzgojno središte simentalca u Zagrebačkoj županiji, vjerojatno i Hrvatskoj. Selo sa svega 190 stanovnika u 49 domaćinstava drži čak 250 muznih krava simentalske pasmine. I ne samo to, iz štala ovdašnjih uzgajivača u Centre za umjetno osjemenjivanje u Bavarskoj i Češkoj otišla su vrhunska tri bika, a četvrti je na to putu. Kad se ovome pribroje uzgajivači iz Mostara, Praščevca, Brezina, Majura, Cugovca onda se s pravom može tvrditi kako je istok Zagrebačke županije „vrh vrhova“ u ovoj proizvodnji.

-Ispada po tome da smo zaista „centar svijeta“ i to je zapravo pravo čudo. Ali, nije slučajno. Mi uzgajivači, ne samo ovog kraja, već i daleko šire, godinama uporno slušamo savjete struke. Ponajprije našeg savjetodavca inž. Damira Pejakovića, i tko je to slušao, u svom radu nije mogao pogriješiti. Zato danas i imamo ovako sjajne rezultate u proizvodnji mlijeka i mesa, ali i genetici – kaže Damir Horvatić, predsjednik županijskog i središnjeg saveza uzgajivača simentalskoga goveda.

Horvatić je o svemu govorio i na nedavnom 15. Savjetovanju hrvatskih stočara u Tuheljskim Toplicama, a svakako će o tome riječi biti i na skupštini udruge Simentalac Zagrebačke županije 27. veljače u Dubravi (u restoranu Sablić).

Opširnije u našoj sutrašnjoj Emisiji za naše selo od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime