Vrbovečko Vincekovo 2023. kod obitelji Macut u Kamenici  

0
Komunalac add

Vrbovečka udruga vinara i vinogradara uz potporu Turističke zajednice Grada Vrbovca i Grada Vrbovca organizirala je nakon dvije godine pauze 28. proslavu Vincekova, ovog puta kod obitelji Jadranke i Ilije Macuta u Kamenici.

Okupljanje članova Vrbovečka udruga vinara i vinogradara, HKUD-a Petar Zrinski, Konjogojske udruge Vrbovec, Limene glazbe i mažoretkinja te osoba iz političkog, društvenog, sportskog i javnog života grada Vrbovca, kao i zaljubljenika u vinogradarstvo i ljubitelja dobre kapljice bilo je pored kapelice u Hruškovici. Bili su tako nazočni vrbovečki gradonačelnik Denis kralj, predsjednik vrbovečkog Gradskog vijeća Krunoslav Sohora, direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Jasna Benedik, predsjednik NK Vrbovca Mato Jelić i mnogi drugi. Ovogodišnje vrbovečko Vincekovo su pohodili i Šibenčani u tradicionalnim šibenskim kapama koji su gosti manifestacijeveć nekoliko godina i to ponajviše zahvaljujući gostoprimstvu i širokoj vinogradarskoj duši Darka Kunšteka iz Žukovca.

Uz glazbenu pratnju tamburaškog sastava Svita i glazbeno-scenski nastup Limene glazbe i mažoretkinja Vrbovec kolona je krenula vinogradarskim krajem preko Hruškovice do vinograda obitelji Macut u Kamenici gdje su drage i vesele goste dočekali Jadranka i Ilija te sinovi Dean i Goran.

Kroz ceremonijal obilježavanja sv. Vinka vodila je sigurno i samopouzdano Martina Pankretić. Uvodno je svoju pjesmu Gemišt izrecitirao Josip Bešen, koja je životnom porukom izmamila uzdahe i odobrenja svih okupljenih, pa se očekuje da postane i tradicionalna pjesma svih budućih Vincekova. Prigodnim govorima obratili su se predsjednik Vrbovečke udruga vinara i vinogradara Antun Štanfel i vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj koji su u svojim govorima izrazili zahvalu na domaćinstvu obitelji Macut i da ovogodišnja berba grožđa protekne u što boljem vinogradskom ozračju.

Kako starinski običaj nalaže da na Vincekovo vinogradar prvi puta pohodi svoj vinograd tako su i uhodani ceremonijalni meštri Zlatko Mađerec i Ivan Petek Kos velevažno održali propovijed, molitvu i zakletvu prema uvijek istom scenariju i to prema Križevačkim štatutima. U pauzama ceremonijalnog iščekivanja i obrednih spelancija vinogradarskih meštrov, tamburaši vrbovečke Svite su ganuli duše okupljenih domaćim popevkama: Dobro mi došel prijatel, Pod brajde, Išel budem kleticu, Koliko kaplic tolko let i Vrbovec, grade moj dragi.

Prema starim navadama domaćin Ilija Macut je vinovu lozu okitio domaćim kobasicama, špekom i buncekom te je zalio vinom da bi grožđe bolje rodilo. Potom je odrezao nekoliko šiba vinove loze koje se stavljaju u vodu i toplu prostoriju te se na temelju broja potjeranih pupova procjenjuje kakova će biti godina, jer samim Vincekovim kao što se zna započinje i nova vinogradarska godina. U ime obitelji, Ilija Macut se zahvalio svim članovima Vrbovečke udruge vinara i vinogradara i potpori Turističke zajednice Grada Vrbovca, kao svim drugima koji su doprinijeli organizaciji ovogodišnjeg Vincekova te sve pozvao na zajedničko druženje uz jelo, piće, glazbu i ples.

Obitelj Macut je poznata vrbovečka vinogradarska obitelj koja na jednom hektaru vinograda ima oko 6.000 čokota: graševine, zelenog silvanca, muškata, portugisca i drugih sorti. Macuti su također i poznati proizvođači rakija: lozovače, medice, travarice i višnjevače. Pored brojnih vinskih priznanja, oni su svoje rakije izlagali na nacionalnim i županijskim izložbama i dobivali nagrade.

Ovogodišnje Vinckovo puno znači mojoj obitelj jer nam to pričinjava čast, ponos i zadovoljstvo da smo domaćini manifestacije. Puno smo radili da sve to uspije uz pomoć članova Vrbovečke udruge vinara i vinogradara, kao i drugih, kako bi se uspješno organizirala jedna velika vinska veselica i izvršio vinogradski obred. Inače vinograd i vinogradarstvo ima veliki značaj u životu moje obitelji kojemu smo posvećeni u svakodnevnom životu – izjavio je Ilija Macut.

Ponovo smo nakon dvije godine organizirali vrbovečko Vincekovo jer prethodne nismo mogli zbog nesretne korona epidemije. Proslava obilježavanja sv. Vinceka pokrenula je po svom osnivanju Vrbovečka udruga vinara i vinogradara 1994. godine. Naši članovi su odlučili da ipak taj vinogradarski blagdan proslave kako dolikuje, zajednički uz dobru hranu i još bolju vinsku kapljicu. Evo, ova tradicija se nastavila, a ove godine se ceremonija zazivanja rodnosti i rezanja vinove loze održala kod obitelji Macut – rekao je predsjednik Vrbovečke udruge vinara i vinogradara Antun Štanfel.

Proslava obilježavanja sv. Vinka, koju je inicirala Vrbovečka udruga vinara i vinogradara, krajem 20. stoljeća postala je dijelom narodne tradicije i vinogradskih običaja vrbovečkog kraja. Uz popularizaciju vrbovečkog vinogradarstva i kvalitetnih vina ova svetkovina poprima sve više i kulturnu konotaciju te turističku prepoznatljivost na zemljovidu Zagrebačke županije, a i šire.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime