Vrbovečkih 19 kvalifikacijskih utakmica!

0
Komunalac add

Nakon iščekivanja hoće li ili neće zbog epidemije koronavirusa, uopće krenuti nastavak natjecanja u nižim hrvatskim nogometnim ligama, konačno je danas i to pitanje razriješeno. Naime, Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku da se dozvoljavaju natjecanja na otvorenom za niži rang sportskih natjecanja. Odluka stupa na snagu sutra, 13. ožujka 2021. godine.

Zbog toga je Hrvatski nogometni savez donio Upute o organizaciji utakmica HNL i ŽNS natjecanja u proljetnom dijelu natjecateljske 2020. / 2021. godine. Klubovi su dužni u cijelosti poštivati Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite za održavanje sportskih natjecanja na otvorenom bez prisutnosti gledateljstva. Sukladno preporuci na utakmicama ne smije biti gledatelja, osim onog broja članova klubova (do 10 osoba klub domaćin i do 5 osoba gostujući klub) i službenih osoba navedenih u Propozicijama natjecanja i odluci Povjerenika za svaku razinu, a sve takve osobe moraju biti evidentirane na ulazu u objekt (igralište – stadion). Za svaku osobu (igrač, službena osoba, članovi kluba, novinari i ostali) prisutnu na stadionu (igralištu) obavezno je na ulazu mjerenje temperature, te uzimanje relevantnih podataka.

Tako vrbovečki nogometaši sutra kreću u trećeligaški nogometni žrvanj 19 kvalifikacijskih utakmica s jedinim ciljem – ostanak u trećeligaškom društvu. Nikad prije Vrbovec nije krenuo s tako loše pozicije u proljetni dio prvenstva, jer je u jesenskoj dionici kao fenjeraš osvojio svega 5 bodova. Po tako lošem bodovnom saldu Vrbovčani su u nogometnim kuloarima i široj nogometnoj javnosti već otpisani i proglašeni sigurnim putnikom u niži rang natjecanja – u 4. NL Središte.

Međutim, u Vrbovcu niti ne pomišljaju na predaju pa je Uprava prerdvođena predsjednikom Matom Jelićem na čelo trenerske struke dovela poznato hrvatsko trenersko ime i bivšeg prvoligaškog igrača Renata Jurčeca. Sam predsjednik Mato Jelić na početku ovogodišnjih priprema naglasio je kako je prioritetni cilj ostanak u 3. HNL.

– Tome smo se podredili svi u klubu. Da bi taj cilj ostvarili poduzeli smo sve što možemo. Doveli smo dobrog trenera te petoricu igrača za koje očekujemo da će nam biti pojačanja i dovesti do zdrave konkurencije u momčadi. Naše stalno ulaganje u sportsku infrastrukturu na Gradskom stadionu također je dokaz naših ambicija. Svi u klubu ćemo zapeti na najjače da uspijemo izboriti ostanak u 3. HNL. To je primarni i jedini cilj i ja sam siguran da smo mi to kadri ostvariti – naglasio je Jelić.

Vrbovcu je u zimskom prijelaznom roku pristupilo slijedećih 6 igrača: stoper Martin Krizmanić (Trnje, Zagreb), zadnji vezni Dino Tomas (Zmaj, Makarska), vratar Dražen Bilić (Dugo Selo), stoper Lovro Novokmet (Sesvetski Kraljevec)te povratnik vezni igrač Filip Busija (Tehnika, Koprivnica). Sredinom veljače pristupio je i napadač Vlatko Martinović (Kurilovec). Svi su oni pojačali konkurenciju u momčadi i doprinijeli pozitivnom ozračju u svlačionici.

U pripremnom razdoblju vrbovečki sastav odigao je slijedeće utakmice. 02.02. Vrbovec – Sutla-Laduč 4:1 (J. Colarić, Fugaj, Hercig i Busija), 06.02. Vrbovec – Tehničar (Cvetkovec) 0:1, Vrbovec – Bistra 1:2 (Boroša), 13.02. Vrbovec – Stubica (Donja Stubica 3:0 (J. Colarić 2 i Trošić), 16.02. Ravnice (Zagreb) – Vrbovec 2:0, 20.02. Vrbovec – Zagreb 2:1 (D. Colarić 11 m i Slišković), 23.02. Vrbovec – TOP (Kerestinec) 1:0 (G. Tolić), 27.02. Bjelovar – Vrbovec 1:1 (Slišković), 06.03. Vrbovec – Tondach (Bedekovčina) 3:1 (Martinović 2 i Boroša). Od 9 odigranih utakmica Vrbovec je ostvario 5 pobjeda, 1 odigrao neodlučeno i doživio gorčinu poraza u 3 susreta uz gol razliku 15:9. U strijelce se upisalo 9 igrača pa veseli spoznaja da Vrbovec raspolaže s više igrača koji mogu riješiti pitanje pobjednika. Josip Colarić postigao je u pripremnom razdoblju 3 pogotka, Boroša, Martinović i Slišković 2, a Busija, D. Colarić, Fugaj, Hercig, G. Tolić i Trošić po 1.Nažalost tijekom pripremnog razdoblja ozlijedili su se vezni igrači Mario Ćosić i Filip Busija, koji su svojom požrtvovnošću i beskompromisnom igrom davali ton cijeloj igri Vrbovca.

U veliku proljetnu vrbovečku avanturu spasa kreće slijedećih 20 nogometaša: kapetan Filip Pluščec, Alen Babić, Dražen Bilić, Antonio Boroša, Alen Bubnjar, braća Domagoj, Josip i Kristijan Colarić, Mislav Antonio Fugaj, Patrik Hercig, Martin Krizmanić, Vlatko Martinović, Lovro Novokmet, Antonio Režabek, Josip Slišković, Bruno Škaro, braća Gabrijel i Martin Tolić, Goran Trošić i Mihael Zrinščak. Trenutno su zbog rehabilitacije van stroja Filip Busija i Mario i uskoro se očekuje njihov povratak u seniorski sastav. Pred trenerom Renatom Jurčecom i pomoćnikom Igorom Ratkajcem je veliki teret odgovornosti kojega su oni itekako svjesni. Uostalom vrbovečki strateg Renato Jurčec, prilikom preuzimanja seniorske momčadi u prosincu 2020. godine, naglasio je surovu stvarnost: – Da bi postigli ostanak u 3. HNL moramo svi zajedno prijeći granice svojih mogućnosti. Očekuju nas izazovne pripreme s obzirom na još uvijek prisutnu epidemiju koronavirusa i stoga tražim maksimalnu sportsku disciplinu, odricanje, zalaganje, odgovornost i zajedništvo.

Prema tome u sadašnjem trenutku Vrbovec više nema šanse za popravak jer svaki gubitak bodova gura ih stepenicu niže. Stoga bez zajedništva među igračima, spartanskog načina treniranja, sportskog načina života, beskompromisnog i krajnje požrtvovnog odnosa svih na terenu za interese kluba, bez egoističnih isticanja u pozitivnim ozračjem da svi dišu za ostanak od članova Uprave, stručnog stožera i igrača, teško da se može ostvariti za ovo proljeće jedan jedini cilj – ostanak.

Na kraju podsjetnik, za sada prva i jedina prvenstvena pobjeda u sezoni 2. HNL Središte 2020./21., ostvarena je 12. rujna 2020. pred 300 gledatelja pod trenerskom palicom Tihomira Bradića. Tada su za Vrbovec nastupili: Zrinščak, Režabek, (od. 76. Šiprak), M. Tolić, Pluščec, (od. 46. Radovac), Salatović (od. 76. Mašić), Ćosić, G. Tolić, D. Colarić (od. 76. Trošić), Hercig, (od 46. J. Colarić), Babić, Slišković. Strijelci za Vrbovec bili su Hercig i D. Colarić.

Pred Vrbovčanima je proljetnih „paklenih“ 19 utakmica u kojima je na raspolaganju 57 bodova. Za koliko toliku sigurnost ostanka u trećeligaškom statusu Vrbovčani trebaju ostvariti najmanje 11 pobjeda. Međutim, isto tako je i velika dvojba, odnosno upitnik hoće li se u konačnici zbog moguće eskalacije epidemije koronavirusa, do kraja prvenstva odigrati sve predviđene utakmice. Prvi veliki test pred Vrbovčanima je utakmica protiv lidera Jaruna koja će se odigrati 13. ožujka 2021. na Gradskom stadionu Vrbovec s početkom u 15,30 sati.

U kojoj mjeri će se neupitan optimizam Uprave, trenera i igrača pretvoriti u pozitivan rezultatski iskorak prema ostanku Vrbovca u 3. HNL, pokazat će vrijeme. Dakako, Izvršni odbor pred velikim je javnim pritiskom i velikim izazovom da napravi „nemoguće“ u situaciji kada su Vrbovec mnogi već otpisali u 3. HNL. Izvršni odbor čine: predsjednik Mato Jelić, dopredsjednik Dražen Prelog i članovi: Siniša Bađun, Davor Glogoški, Srećko Jaković, braća Branko i Darko Jendriš, Goran Jurić, Dragan Lukač, Đuro Mičuda, Ivica Pluščec, Ivan Sedlar i Zdravko Sohora, dok tajničke poslove obavlja Irena Starešec.

S sbzirom da nada uvijek umire zadnja, uoči nastavka prvenstva u Vrbovcu vjeruju da su sve učinili što je bilo u njihovoj moći u zimskoj stanci i da su pripreme iznjedrile momčad koja može ostvariti ostanak. Da na kraju parafraziramo i predsjednika Matu Jelića koji je nakon poražavajućeg i sramotnog jesenskog dijela 2020. godine izjavio: Ali tek je poluvrijeme, ništa nije izgubljeno, na kraju se mrtvi broje.“ U Vrbovcu su itekako svjesni da ih na putu spasa čekaju mnoge nogometne Scile i Haridbe, koje moraju vješto zaobići, ali isto tako čvrsto vjeruju u vlastitu igračku kvalitetu, trenersko znanje i ostale nogometne vještine koje su sposobni učiniti za pronalazak puta iz ove trenutne nezavidne situacije. Da, i na kraju Vrbovčani trebaju odvažno i srčano igrati i tražiti faktor sportske sreće na svojoj strani, jer kako se kaže, ona uvijek prati samo najhrabrije.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime