Vrbovečki vinogradari pozivaju na Vincekovo uz vrhunsku kapljicu i domaće delicije

0
Komunalac add

Već tradicionalno, 27. godinu zaredom Vrbovečka udruga vinogradara i vinara, uz potporu Turističke zajednice i Grada Vrbovca, organizira Vincekovo u vrbovečkim goricama.

Stari je običaj da vinogradar na Vincekovo prvi put ide u pohode svom vinogradu, tada odreže nekoliko šiba vinove loze, okiti trs domaćim kobasicama i zalije vinom da bi grožđe bolje rodilo. Šibe (rozgve) stavlja u vodu u toplu prostoriju te na temelju broja potjeranih pupova procjenjuje kakva će biti rodnost u novoj vinogradarskoj godini.

Svečanost orezivanja trseka ove se godine održava u nedjelju, 19. siječnja. Domaćin ovogodišnje fešte na imanju u Žuncima je obitelj Zlatka i Zdravka Sohore iz Vrbovca.

Okupljanje sudionika je u nedjelju u 11 sati kod križa u središtu Žunaca. Od 12 sati planirano je formiranje svečane povorke i polazak prema vinogradu domaćina. Svečanost rezidbe počinje u 12.15 sati u vinogradu uz meštre ceremonijala Slavka Povrlišeka, Božidara Butigana i Zatka Mađerca. Vinogradarski domjenak za članove udruge i goste planiran je od 12.45 sati.

Posjetitelje i ovaj put očekuje bogata gastronomska ponuda, pa će se tako moći pojesti pečeni špek i kobasice sa šibe, fileki, grah, ali i ukusan paprikaš od lopatara. Za pravi ugođaj pobrinut će se TS Svita, svoj će doprinos fešti ponovo dati članovi HKUD-a Petar Zrinski i Limena glazba i mažoretkinje Vrbovec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime