Vrbovečki vinari osvojili zlatne i srebrne medalje na Izložbi vina kontinentalne Hrvatske

0
Foto: Zagrebačka županija
Komunalac add

Samoborski bermet, berba 2020., Vina Župančić iz Male Rakovice ukupni je šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, održana u sklopu 55. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini.

Šampion u kategoriji bijelih mirnih suhih vina je graševina, berba 2022., Antuna Korenike iz Vrbovca, koja je i šampion vina iz posljednje godine berbe. Šampion u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera je chardonnay, berba 2022., OPG-a Jarec-Kure iz Svetog Ivana Zeline, šampion u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina merlot barrique, berba 2021., Darka Vranešića iz Velike Gorice, a šampion u kategoriji pjenušavih vina pjenušac Josipa, berba 2021., OPG-a Josip Rajaković iz Krašića. Priznanja najuspješnijima uručio je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Zlatnu diplomu dobili su i Andrija Korenika za graševinu te Ivica Petek za traminac.  Srebrom su se okitili Jasminko Dubravec za mješavinu i Tomislav Vuljanković za cabernet sauvignon i mješavinu.

Foto: Zagrebačka županija

Zahvaljujući ovoj najstarijoj i najpoznatijoj izložbi, proizvođači proizvode sve bolja vina, a mi potrošači u njima uživamo. Na dobitku smo i jedni i drugi – rekao je Kraljičković. Rekao je i da vinogradarski katastar pokazuje da se u zadnje četiri godine u Hrvatskoj smanjio broj vinogradara, a manje je i površina pod vinogradima. S druge strane raste kakvoća vina.

Zagrebačka županija uvijek je bila uz svoje vinare i ovu izložbu. Treba cijeniti odličja koja se na njoj dobiju i ponositi se njima – rekao je Kraljičković.

Šampion 55. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je graševina Kutjeva, berba 2018., ledeno vino. Ukupno su ocijenjena 362 vina, najviše dosad. Nagradu “Ljerka Habuzin” za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dobio je Danijel Špoljar iz Bistre.

Bogom dani uvjeti za proizvodnju grožđa ne garantiraju da će i vina biti izvrsna. Svake godine proizvođači se susreću sa sve ozbiljnijim i zahtjevnijim uvjetima proizvodnje. Posljednja dva desetljeća svjedočimo neupitnim klimatskim promjenama, a one svake godine iznenađuju na novi način. Stoga je vinogradaru svaka proizvodna godina zapravo prva godina. To govori zašto su ovakva ocjenjivanja važna, zašto interes za njih ne jenjava i zašto bilježimo porast broja uzoraka – rekla je Ivana Alpeza, predsjednica komisije za ocjenjivanje vina.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime