Vrbovečki srednjoškolci putuju u Irsku

0
Komunalac add

Učenici Srednje škole Vrbovec sutra, 11. veljače 2023. godine putuju u Irsku u sklopu Erasmus + KA1 projekta pod nazivom – Putujemo zelenim poljima znanja. Mobilnost učenika traje 14 dana, a sufinanciran je iz fondova EU. Učenici se kući vraćaju 25. veljače 2023. godine.

30 učenika zanimanja ekonomist, kuhar i prodavač dobili su priliku (svojim zaslugama kroz natječaj) sutra otputovati u Irsku. Projekt je to koji je sufinanciran iz fondova EU, a sve za dobrobit učenika i njihovih zanimanja za koje se školuju. Kroz projekt je učenicima pružena mogućnost školovanja u inozemstvu i ulaganja u znanja i vještine  kako bi u skoroj budućnosti bili konkurentniji na tržištu rada. Svoja znanja i vještine kuhari i prodavači  obogatiti će  izravnim radom kroz obavljanje praktične nastave u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama  u Brayu i Dublinu, a ekonomisti će proširiti znanja iz vježbeničke tvrtke izravnim radom na projektu otvaranja virtualne tvrtke.

Pratnja učenicima su nastavnice Jasna Dobrotić, Silvija Gašpar i Marijana Radić.

O projektu

Projekt obuhvaća mobilnosti učenika iz područja turizma i ugostiteljstva zanimanja kuhar ( 8 učenika 2 i 3. razreda) ekonomije i trgovine zanimanja prodavač ( 7 učenika 2 i 3. razreda) i zanimanja ekonomist  u sklopu vježbeničke tvrtke ( 15 učenika 3.g i 4.g razreda).

Osnovni cilj projekta je odgovoriti na brzorastući problem neusklađenosti strukovnih kurikuluma s promjenom proizvodne tehnologije i vrsta usluga na tržištu rada te dovesti do promjene paradigme strukovnog obrazovanja u smjeru učenja temeljenog na izravnom radu.

 Aktivnosti projekta usmjerene su prema ishodima koji se žele postići:

  • unaprjeđenje razine znanja i vještina učenika te njihovu konkurentnost na tržištu rada kroz kvalitetnu stručnu praksu u inozemstvu
  • razvoj osnovnih  stručnih vještina koje će učenicima koristiti kod izvršavanja radnih zadataka vezanih uz međusobnu integraciju  različitih struka, a vezanih za ekonomiju i trgovinu te turizam i ugostiteljstvo.
  • osiguranje jednakih mogućnosti obrazovanja svim učenicima u mobilnosti
  • unaprjeđenje digitalnih kompetencija učenika
  • unaprijediti vlastite stručne, jezične i organizacijske kompetencije učenika
  • upoznavanje irske kulture i običaja te znamenitosti
  • unaprjeđenje organizacijskih i profesionalnih kompetencija učenika i nastavnika kroz primjenu inozemnih primjera dobre prakse u organizaciji praktične nastave učenika u tvrtkama.

Zaželimo im sretan put i ugodan boravak i edukaciju u Irskoj te da se puni znanja i novih vještina sretno vrate kući.

 

Tekst napisala: Marijana Radić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime