Vrbovečki srednjoškolci posjetili tvrtku ASEMO

0
Komunalac add

Terenska nastava 3. razreda CNC operatera SŠ Vrbovec u tvrtki za automatizaciju industrijskih postrojenja ASEMO nastavak je njihove uspješne suradnje te odličan način povezivanja formalnog i neformalnog učenja.

Osim stjecanja uvida u rad ovakve firme, učenici su također imali priliku vidjeti kako su spojene i puštene u rad višeosne robotske ruke u automatiziranu montažnu liniju, čime se postigla bolja učinkovitost, preciznost i brzina rada. Pokazano im je kako sustav može složiti potrebni komad u samo nekoliko sekundi. To im se posebno svidjelo jer su mogli vidjeti uživo kako radi sustav automatizacije. Ovakav neformalni način učenja i povezivanje s tržištem rada izuzetno je koristan za strukovno obrazovanje koje treba što više biti orijentirano prema učenju temeljenom na radu – kaže prof. Maja Miletić koja je zajedno s prof. Ivanom Hrabrićem bila u pratnji učenika.

Svidjelo mi se kako se u malom mjestu može postići toliki uspjeh. Nisam mogao vjerovati koliko materijala je stalo u tako malu, ali efikasnu firmu. Najbolje od svega mi je to što su svi radnici složni i efikasni te je svakome dodijeljeno mjesto na kojem se može snaći – navodi Antonio Kralj, učenik 3.c razreda, o ovom iskustvu.

Evo što o terenskoj nastavi učenika kaže sam vlasnik tvrtke ASEMO Ivan Kuljko. – Ovaj posjet bio je prilika za nas da podijelimo svoje znanje i iskustvo s mladim ljudima, a također je bio i prilika za učenike da steknu korisne uvide u svijet poslovanja – istaknuo je.

Dodao je da su tijekom posjeta učenici imali priliku sudjelovati u različitim aktivnostima. – Naši stručnjaci su održali prezentaciju o našim glavnim poslovnim sektorima i projektima na kojima radimo. Nakon toga smo organizirali obilazak naših prostora, gdje su učenici mogli vidjeti naše operacije u stvarnom vremenu. Tijekom obilaska, imali su priliku postavljati pitanja i razgovarati s našim zaposlenicima, što im je omogućilo dublje razumijevanje naše industrije. Ono što nas posebno veseli jest entuzijazam i postavljena pitanja učenika. Njihova radoznalost i interes za tehnologiju i inovacije su nas inspirirali. Nadamo se da smo uspjeli pružiti inspiraciju učenicima i pomoći im da bolje razumiju što budućnost može donijeti u području tehnologije i inženjeringa. Ovaj posjet nije bio koristan samo za učenike, već i za nas kao tvrtku. Mladi talenti su uvijek dragocjeni, i veselimo se budućim suradnjama s njima. Naša vrata ostaju otvorena za daljnju suradnju, mentorstvo i praktično iskustvo – rekao je Kuljko.

Ovakva suradnja škola i poslodavaca nužna je za stjecanje odgovarajućih kompetencija učenika te je preduvjet za učenje temeljeno na radu koje je sastavni dio Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Te kompetencije moraju zadovoljiti potrebe modernog tržišta rada te je iz toga proizašla potreba za drugačijim pristupom učenju u strukovnom obrazovanju. Ali za to, osim novih kompetencija nastavnika i učenika, nužno je i postojanje poslodavaca zainteresiranih za kvalitetnu suradnju sa školama. Rezultati istraživanja su pokazali da se poslodavci tu susreću s nizom izazova te da je nužna potreba za cjelovitim i strukturiranim modelom suradnje koji treba uključivati stratešku, taktičku i operativnu razinu. Zato je Srednja škola Vrbovec izuzetno zahvalna za ovako kvalitetnu suradnju s tvrtkom ASEMO i njihovu spremnost da se to nastavi i u budućnosti.

 

 

Autorica: Anica Fintić, Srednja škola Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime