Vrbovečki prigodni žig – 400. obljetnica rođenja Petra IV. Zrinskog

0
Komunalac add

Pučko otvoreno učilište Vrbovec godinama doprinosi filatelističkom obilježavanju i promoviranju najznačajnijih obljetnica iz vrbovečkog društvenog, kulturnog, umjetničkog i javnog života, ali i obljetnica poznatih i znamenitih Vrbovčana. Upravo je POU Vrbovec 5. lipnja 2021. godine iniciralo u povodu proslave 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana, vojskovođe i književnika Petra IV. Zrinskog korištenje prigodnog žiga u njegovu čast i spomen u poštanskom uredu 10340 Vrbovec. U filatelističkom smislu ovo je prvi prigodni žig koji se uopće izravno odnosi samo na Petra Zrinskog jer su prijašnji žigovi bili posvećeni Zrinsko-Frankopanskoj uroti ili plemenitaškim obiteljima Zrinski i Frankopan. To je drugi ovogodišnji vrbovečki prigodni žig posvećen Petru Zrinskom jer je prvi bio u uporabi 30. travnja kojim je bila obilježena 350. obljetnica Zrinsko-Frankopanske urote. Ovaj vrbovečki žig je još jedan doprinos filatelističkoj temi Zrinijada, ali i promociji Vrbovca u hrvatskim i međunarodnim filatelističkim krugovima. Idejni autor prigodnog žiga je Stjepan Zdenko Brezarić.

Petar Zrinski je rođen 6. lipnja 1621. godine u Vrbovcu, a pogubljen kao vođa Zrinsko-Frankopanske urote 30. travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu. U jesen 1664. godine pristupio je uz brata Nikolu VII. protuhabsburškoj uroti. Nakon smrti brata Nikole, 24. siječnja 1665. godine bio je imenovan hrvatskim banom, ali je tu čast mogao obnašati tek potkraj 1668. godine. Petar se pored obavljanja visoke dužnosti hrvatskog bana i istaknute uloge vojskovođe u borbama protiv Osmanlija, bavio i književnim radom. Petar Zrinski spada među najslavnije hrvatske muževe i stoga su Vrbovčani krajnje ponosni i gordi na činjenicu da se upravo rodio u Vrbovcu.

POU Vrbovec tradicionalno uz svaki prigodni poštanski žig tiska prigodne dopisnice ili omotnice. Međutim, kako se radi o svega dvadesetak primjeraka takvih prigodnih izdanja zbog svoje rijetkosti spadaju u tražena filatelistička izdanja. Unatoč tome,ova izuzetno rijetka izdanja nedvojbeno će pronaći put do Hrvatskog povijesnog muzeja, Zavičajnog muzeja Ozalj i Muzeja Međimurje, ali i do kolekcionara i filatelista, koji minuciozno sakupljaju razni materijal vezan uz slavnu i povijesnu hrvatsku obitelj Zrinski.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime