Vrbovečki prigodni žig – 180. obljetnica rođenja hrvatskoga učitelja Đure Kutena

0
Komunalac add

Pučko otvoreno učilište Vrbovec tradicionalno na filatelistički način obilježava obljetnice poznatih osoba i znamenitih Vrbovčana. Tako će 29. ožujka 2022. godine na inicijativu POU Vrbovec u vrbovečkoj pošti biti korišten prigodni žig posvećen 180. obljetnici rođenja hrvatskog učitelja Đure Kutena, koji je pomalo zaboravljen u kolektivnoj vrbovečkoj memoriji. Ovo je upravo i podsjećanje na Đuru Kutena i na njegovu ostavštinu po kojoj je zabilježen u Hrvatskoj enciklopediji. Đuro Kuten je tako u rodnom Vrbovcu ostao u sjeni mlađeg brata Krunoslava Kutena po kojem je prozvana I. OŠ Vrbovec. Ovaj novi vrbovečki žig doprinosi promociji braće Đure i Krunoslava Kutena i Vrbovca u hrvatskoj filateliji. Idejni autor prigodnog žiga je Stjepan Zdenko Brezarić.

Đuro Kuten rođen je 29. ožujka 1842. godine u Vrbovcu. Učiteljsku školu završio je u Zagrebu, gdje je radio kao učitelj te učitelj crtanja u Višoj djevojačkoj školi i Zemaljskoj obrtničkoj školi. Zaslužan je za osnivanje i djelovanje učiteljskih ustanova u Zagrebu. Bio tajnik Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora. Uređivao je Napredak i Risarski list. Postavio je temelje nastave crtanja u Hrvatskoj i napisao prvu našu Metodiku prostorukoga risanja (1885). Preminuo je 17. travnja 1902. godine.

Prvi prigodni žig njegovom bratu Krunoslavu Kutenu posvećen je 19. prosinca 2005. godine u povodu 150. godine rođenja. Filatelistička proslava se tada odvijala u okviru Turističke zajednice grada Vrbovca. Drugi Krunoslavov žig bio je u uporabi 16. lipnja 2019. godine u povodu 125 godišnjice njegove smrti kojeg je iniciralo POU Vrbovec.

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime