Vrbovečki planinari na Monte Rosi

0
Komunalac add

Šestero članova Planinarskog društva Vrbovec, Petra Križan, Romana Berend-Cetl, Nikica Cetl, Goran Besednik, Marko Čupen i Alojz Cetl prošli mjesec izveli su uspon na Monte Rosu do najvišeg planinarskog doma u Europi – Capanna Margherita. Uspon su izveli u periodu od 23. do 25.06.2023. godine.

Monte Rosa je planinski masiv u Peninskim Alpama na granici između Italije i Švicarske. Proteže se u dužini od dvadesetak kilometara između dolina Aosta i Piedmont na talijanskoj te doline Valais na švicarskoj strani. Monte Rosa predstavlja jednu od kolijevki europskog alpinizma i ima više od 10 vrhova preko 4000 metara.

Objekt Capana Margherita na vrhu Punta Gnifetti, prvobitno sagrađen u istraživačke svrhe1893. godine danas je planinarski dom te ujedno građevina na najvišoj nadmorskoj visini u Europi – 4554 metra n/m. Kao takav, cilj je mnogim planinarima i alpinistima koji posjećuju Monte Rosu pa su ga tako odabrali i naši planinari. Nakon zahtjevnog uspona otežanog smanjenim tlakom i nedostatkom kisika, ostvaruje se atraktivna nagrada u obliku nezaboravnih pogleda na legendarne alpske vrhove: od Mont Blanca, preko Matterhorna i Lyskamma do Dufourspitzea i Nordenda.

Uz to, vrbovečki planinari ove su godine već odradili desetak uspješnih pohoda i izleta, a svakako treba istaknuti trodnevne izlete na Biokovo iz Makarske s 40 sudionika te u Nerezine s planinarenjem po Cresu i Lošinju na kojem je sudjelovalo 25 planinara. Članovi visokogorske sekcije su pak u nekoliko navrata planinarili po slovenskim i austrijskim Alpama.

Članove PD Vrbovec i u kolovozu očekuju dva atraktivna četverodnevna izleta, u slovenske Alpe te tradicionalni izlet društva za Veliku Gospu na Velebit.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime