Vrbovečki karikaturist Krešimir Kveštek sudjeluje na grupnoj žiriranoj izložbi “ISKRA”

0
Komunalac add

Na grupnoj žiriranoj izložbi pod nazivom „ISKRA“, koja je u ponedjeljak otvorena u prostoru udruge Artoratorij, sudjeluje i vrbovečki umjetnik i karikaturist Krešimir Kveštek. Između 23 rada koja je za spomenutu izložbu odabrao stručni žiri, nalazi se i Kveštekova „Iskra svijesti“. Za svoj je rad koristio tehniku suhog pastela na papiru.

Podsjetimo, izložba „Iskra“ naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi, a koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Izabrane pjesme iz dvije zbirke Ive Rod bile su temelj za niz raznovrsnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi. O otvorenju spomenute izložbe pisali smo ovdje.

Kustosica izložbe i članica žirija Sonja Švec Španjol, mag.hist.art. ističe da je niz umjetnika odlučio sumirati cjelokupni doživljaj lika i djela Štefe Iskre Kršnjavi u jedan rad. – Tako je Krešimir Kveštek objedinio karakter i stvaralaštvo Ive Rod u njezinom liku interpretiravši ju siluetom s prepoznatljivim profilom i frizurom. Njezino držanje je uspravno, čvrsto i ponosno te ostavlja neizbrisiv trag u vremenu. U danas rjeđe prisutnoj tehnici suhog pastela na papiru autor je književnicu prikazao u sjeni dok asocijativni naziv djela Iskra svijesti otvara niz značenja koje vežemo uz Ivu Rod. Nevjerojatno snažna, talentirana, obrazovana i društveno osviještena Iva Rod doslovce je bila „iskra svijesti“ u vremenu u kojem je živjela i djelovala – pojašnjava Švec Španjol.

Inače, Krešimir Kveštek rođen je 1975. godine u Zagrebu. Nakon završetka Prirodoslovne matematičke gimnazije studirao je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu i 2003. godine stekao status grafičkog inžinjera. Kao karikaturist i ilustrator surađivao je s mnogim hrvatskim dnevnim novinama (Glas Slavonije, Večernji list) i časopisima (Modra lasta, Sindikalna akcija, Čvorak, Vic majstor). Najuspješnija suradnja bila je sa zagrebačkim „Vjesnikom“ i riječkim „Novim listom“ koji su mu objavili stotinjak karikatura i ilustracija. Aktivni je član „Hrvatskog društva karikaturista“ od 1996. godine te sudjeluje na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama karikature.

Član je „ULUPUH-a“ i „HZSU-a“. Objavio je zbirku karikatura „Početnica“ 1997., strip „Tibor – dobroćudni vampir“ 2009., autorsku slikovnicu „Djevojčica i Sance“ 2011., strip „Čudnovate zgode službe za kupce“ u časopisu Zajedno 2015. Dobitnik je nagrada za karikaturu na međunarodnom festivalu u Bjelovaru 1997. godine, 3. nagrade na međunarodnom festivalu jednominutnog filma „Crominute“ 2012., priznanja na hrvatskom festivalu karikature „Lastovo“ i specijalne nagrade na međunarodnom festivalu karikature URZICENI, Rumunjska u 2013., prve nagrade publike na hrvatskom festivalu karikature „Teatar Kerekeš“ u Varaždinu 2020. 2015. počinje suradnju sa „Vrbovečkim novinama“, a 2019. suradnju sa „Meteoportal“ i HRT-om sa karikaturama na temu vremenske prognoze.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime