Vrbovečki HSU za stol pozvao sve umirovljeničke udruge u gradu

0
Komunalac add

Problematika umirovljenika i socijalno ugroženih građana Grada Vrbovca te utvrđivanje okvira i modela suradnje umirovljeničkih udruga radi poboljšanja kvalitete njihova života – tema je prvog sastanka vodstva vrbovečke organizacije Hrvatske stranke umirovljenika s predstavnicima triju umirovljeničkih udruga koje djeluju u gradu. Sastanak je sazvan za petak u 10 sati u Restoranu Marija (prostor bivšeg hotela Bunčić).

Tim povodom predsjednik HSU-a Vrbovec Josip Jambrač kaže sljedeće:

„Grad Vrbovec broji oko tri tisuće umirovljenika i znatan broj invalida od kojih je većina vjerojatno u nekoj vrsti mirovine, tj. spadaju u kategoriju umirovljenika. Umirovljenici su raznih godišta (starosti), razloga umirovljenja i visine mirovine, a osobito zdravstvenog statusa pa su problemi ili poteškoće u svakodnevnom životu, također vrlo različite za pojedine kategorije umirovljenika i invalida/umirovljenika. Međutim, pretpostavljamo kako postoje skupine problema s kojima se umirovljenici i umirovljenici/invalidi susreću na dnevnoj razini, odnosno za obje skupine su isti i predstavljaju ozbiljan problem u normalnom funkcioniranju. Takve situacije za njih predstavljaju ključne poteškoće, a oni postaju na neki način diskriminirani, jer ne mogu kao ostali građani ostvarivati svoja prava na jednak način.

Dakle, svrha rasprave o stanju, odnosno problematici umirovljeničke populacije u gradu je  utvrđivanje okvira zajedničkog djelovanja, tj. nastojanje postizanja sinergijskih učinaka (konsenzusa) u rješavanju te problematike.

Za svrhovito djelovanje, predlažemo organizacijski okvir u kojem bi sve zainteresirane strane na poznat i ravnopravan način djelovale na zajedničkoj platformi. Drugim riječima, predlažemo Koordinaciju umirovljeničkih udruga Grada Vrbovca kao organizacijsku formu djelovanja. Drugo, okvir participacije svake strane je definiran njihovom svrhom osnivanja (udruge; politička stranka), tj. svaka od članica Koordinacije djeluje u skladu sa svojom svrhom i dogovorom Koordinacije. Smisao Koordinacije nije ograničavanje djelovanja bilo koje strane već suprotno, jačanje zajedničkih prijedloga kojima bi se poboljšala kvaliteta života umirovljenika i socijalno ugroženih građana.

Također, predlažemo, kao model, da bi svaka tri  mjeseci jedna od članica Koordinacije bila domaćin sastanka“ – ističe Jambrač.

Na sutrašnji sastanak pozvani su predstavnici Gradske udruge umirovljenika, Sindikata umirovljenika te Udruge invalida grada Vrbovca.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime