Hrvatski časnički zbor Vrbovec pozitivan primjer djelovanja u lokalnoj zajednici

0
Komunalac add

Hrvatski časnički zbor iz Vrbovca održao je izvještajnu Skupštinu u prostorijama Općine Gradec na kojoj je bilo nazočno 35 članova, od čega 19 redovnih i 16 pridruženih članova. Na Skupštini su bili prisutni sljedeći gosti: vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec, predsjednik Općinskog vijeća Dubrava Darko Rajtar, predsjednik Vatrogasne zajednice općine Gradec Milivoj Ambrušec, viša stručna suradnica za socijalnu skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije Draženka Haludek, predsjednik Udruge umirovljenika Gradec Vladimir Rajtar i predstavnik vrbovečke HVIDR-e Ivan Smerečinski.

Skupštinu je otvorio predsjednik Marijan Plahutar koji je potom predsjedavao u društvu Franje Špicara i Milorada Milenkovića. Skupštinari su uvodno jednoglasno usvojili Poslovnik o radu Skupštine.

Izvješće o radu HČZ-a u 2022. godini podnio je tajnik Sandi Knežević. Tradicionalno su obilježeni značajni datumi iz Domovinskog rata: 27. obljetnica VRO Bljesak 1. svibnja u gradskim i općinskim središtima vrbovečkog kraja u kojima su podignuti spomenici poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu, 31. obljetnica ustrojavanja 51. samostalne bojne HV Vrbovec, sjećanje na Nevenku Topalušić, komemoracija povodom 31. obljetnice operacije Orkan 91 (Vrbovec, Dubrava,spomen obilježje Trokut Novska, Subocka), komemoracija za poginule pripadnike vrbovečke 51. samostalne bojne.

HČZ je sudjelovao u obilježavanje značajnih državnih praznika i blagdana: Dana državnosti 30. svibnja u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi, Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Vrbovcu i Dubravi, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza, Dana svih Svetih u Vrbovcu, Gradecu i Dubravi, te na grobljima u Farkaševcu, Rakovcu i Preseki, Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga u Vrbovcu, Dubravi, Gradecu, Farkaševcu i Preseki.

Jedna od aktivnosti bile su i obuka, osposobljavanje i druženja časnika na razini ZU HČZ RH i SUHČZ Zagrebačke županije, predavanje učenicima na temu Domovinski rat u vrbovečkoj OŠ Krunoslava Kutena i u školi u Farkaševcu kao i nazočnost na susretu članova Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga u Varaždinu. Aktivnosti HČZ Vrbovec u okviru i izvan lokalne zajednice bile su sljedeće u obilježavanju: Dana grada Vrbovca, Dana općine Dubrave, Dana općine Gradec, Grada Novske, Dana branitelja Novske, Memorijala u Slatini u spomen na poginule branitelje, nazočnost na otvaranju turističko kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari u Vrbovcu te komemoracija za poginule hrvatske branitelje u Hagnju. Prvi puta je održan memorijal Kovačević-Filipčić u znak sjećanja na poginule hrvatske branitelje iz Hagnja. Sudjelovanje na komemoraciji za pogubljene Vrbovčane u Drugom svjetskom ratu. Organiziran je i biciklistički maraton Vrbovec – Vukovar – Vrbovec kojeg su odvezli vrbovečki biciklisti Milan Škomac i Tihomir Špekuljak.

Redovna izvještajna Skupština udruge održana je 3. ožujka 2022. godine u Novoj Kapeli, a svečana sjednica HČZ-o Vrbovec povodom 30. godina rada održana je 17. prosinca u Gradskoj vijećnici Grada Vrbovca. Na sjednici su zaslužnim pojedincima i ustanovama dodijeljene plakete, priznanja i zahvalnice Udruge. U 2022. godini izrađeni su baneri i kalendari HČZ-a Vrbovec koji su ujedno iskorišteni i u promotivne svrhe. Pružana je pomoć prilikom sahrana preminulim braniteljima s vrbovečkog područja. Udruga je dobila zahvalnicu grada Vrbovca za sudjelovanje u obnovi jedne kuće nakon razornog potresa na Banovini.

HČZ Vrbovec tijekom 2022. godine proveo je sve planirane aktivnosti. U provedbi svih aktivnosti imali smo veliku pomoć Grada Vrbovca, Zagrebačke županije i općina Farkaševac, Dubrava i Gradec na čije smo se objavljene natječaje za financiranje udruga javili i dobili potrebna financijska sredstva. Na kraju, želimo se posebno zahvaliti gradonačelniku grada Vrbovca Denisu Kralju, njegovom zamjeniku Marku Beloševiću, načelnici općine Gradec Ljubici Ambrušec, načelniku općine Dubrava i saborskom zastupniku Tomislavu Okroši, načelniku općine Farkaševac Matiji Copaku i njihovim suradnicima na pruženoj potpori i zajedničkom sudjelovanju u nizu aktivnosti tijekom godine, kao i Radiju Vrbovcu koji je putem etera i svoje web stranice popratio naše aktivnosti, kao i portalima Prigorski hr i Portalu 01 – rekao je Knežević.

Financijsko izvješće za 2022. godinu podnio je blagajnik Dragutin Dubravec koji je iznio da  su prihodi bili u iznosu 54.650,00 kuna, dok su rashodi iznosili u iznosu od 45.921,00 kuna. Izvješće Nadzornog odbora podnio je predsjednik Branko Gačak, koji je ujedno i glavni tajnik i  Hrvatskog časničkog zbora – Zajednica udruga. U ime Časnog suda izvješće je podnio Stjepan Bureš.

Plan rada i financijski plan za 2023. godinu s projekcijom za 2024. godinu podnio je tajnik Sandi Knežević. Plan rada je usmjerene na obilježavanje značajnih datuma iz Domovinskog rata, značajnih državnih blagdana, obuka, osposobljavanje i druženja časnika – članova na razini ZU HČZRH i SU HČZ Zagrebačke županije, suradnja s drugim braniteljskim udrugama i aktivnosti u okviru i izvan lokalne zajednice. Pri tome je naglašena intencija povezivanja braniteljske populacija na prostoru bivše općine Vrbovec. U financijskom planu za 2023. godinu predviđeni su prihodi i rashodi u iznosu od 8.100,00 eura, a za 2024. godinu projekcija iznosi 9.100,00 eura. Sva izvješća su bila jednoglasno usvojena od strane članova HČZ-a.

U svezi donošenja Odluke o dodijeli plaketa, priznanja i zahvalnica u 2023. godini Branko Gačak je u jednom, opširnom i osebujnom prijedlogu iznio da je plaketu prije njega zaslužio posthumno bojnik Ivan Janković. Skupštinari su na kraju jednoglasno donijeli odluku da se sukladno Pravilniku dodijele plakete: Damiru Rubenčiću (posthumno), Dubravku Smolecu (posthumno), stožernom brigadiru Rozariju Rozgi, brigadiru Branku Gačku, posthumno bojniku Ivanu Jankoviću i Gradu Lipiku, priznanja: Stjepanu Kneževiću (posthumno), Zvjezdani Tupek, Ivici Buhinu, Ivanu Jurkoviću i Branku Stipiću, a zahvalnice Radiju Vrbovcu, Dubravi busu i UDVDR-i Slatina

Za nove članove Udruge jednoglasno su primljeni: Ivan Haman, Gordana Brtan, Milivoj Olejnik, Marijan Tkalčević, Franjo Badanjak i Mladen Koković. Članovi HČZ-a mogu biti redovni, nositelji časničkih i dočasničkih činova i pridruženi članovi koji žele aktivno sudjelovati u ostvarivanju ciljeva i provedbi planova Udruge.

Pozdravne govore održali su: vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec, predsjednik dubravskog Općinskog vijeća Darko Rajtar, predsjednik VZO općine Gradec Milivoj Ambrušec, predsjednik umirovljenika Vladimir Rajtar i predstavnik HVIDR-e Ivan Smerečinski koji su izrazili zadovoljstvo s prezentiranim radom Udruge i s uspješnom zajedničkom suradnjom s HČZ-om. Gradonačelnik Kralj je posebno u svom govoru naglasio da je djelovanje HČZ-a ogledan i pozitivan primjer kako može i treba djelovati jedna udruga u interesu lokalne zajednice i u interesu svojih članova.

Poslije održane Skupštine za sve goste i članove HČZ-a organiziran je prigodni domjenak pa je druženje proteklo u iznimno srdačnom ozračju i okružju.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime