Vrbovečki gimnazijalci bolji od državnog prosjeka na maturi

0
Komunalac add

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate prvog roka državne mature. Svaki deseti pristupnik pao je ispit mature iz Hrvatskog jezika, koji se ove godine po prvi puta pisao na jedinstvenoj razini, međutim rezultati na Hrvatskom bolji su nego lani. Ocjene su se srozale na ispitima iz Fizike, Biologije i Politike i gospodarstva, a ukupno maturu nije položilo 3,8 posto (349) gimnazijalaca za koje je obvezna, navodi srednja.hr. Uz to, dvoje učenika je po dva ispita riješilo bez ijedne greške.

Ove je godine prema školama isporučeno 138.772 ispita, a u onima koji su provedeni bilo je 1.945 zadataka. Maturu nije uspjelo položiti 33,2 posto (5100) učenika strukovnih škola.

U Srednjoj školi Vrbovec ispitima državne mature pristupilo je ukupno 58 učenika, od čega 39 učenika programa Opće gimnazije te 19 učenika programa Ekonomije i trgovine – zanimanje ekonomist.

Svih 39 učenika gimnazijskog programa uspješno je položilo državnu maturu i samim time su uspješno završili svoje srednjoškolsko obrazovanje.

U Srednjoj školi Vrbovec napominju da je gimnazijalcima državna matura obavezna za završetak školovanja, dok učenicima koji se obrazuju za zanimanje ekonomist ispiti državne mature služe isključivo za upis na fakultete.

Iz svih obaveznih predmeta naši učenici imaju bolji prosječni rezultat od državnog prosjeka. Velik broj učenika je dobio ocjenu odličan i to iz Hrvatskog jezika 11,  na višoj razini iz Engleskog jezika 7 te iz Matematike 3 učenika. Na osnovnoj razini je broj odličnih učenika iz Matematike 3 te iz Engleskog 1 – navodi ravnateljica Srednje škole Vrbovec Mirjana Pušić.

Također, troje učenika je dobilo odlične ocjene iz izbornih predmeta i to iz Fizike, Psihologije i Sociologije.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

U vrbovečkoj Srednjoj školi posebno su istaknuli četvero učenika. Kristijan Bilanović dobio je odlične ocjene iz svih premeta koje je polagao. Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog jezika na višoj razini te iz Fizike. Kristijan je također na eseju iz Hrvatskog jezika dobio maksimalni broj bodova.

Učenice Tena Kalinski, Dea Gubijan i Karla Strott postigle su odličan uspjeh iz tri ili više predmeta koje su polagale.

Nastavnici Srednje škole Vrbovec su iznimno zadovoljni ozbiljnim pristupom i ponašanjem učenika na svim ispitima Državne mature te rezultatima koje su učenici postigli – zaključila je ravnateljica Pušić.

Inače, ove je godine na razini države ispite pisalo 28.917 pristupnika, od čega je 89 posto učenika dok su preostali stariji kandidati ili kandidati iz drugih država. Uz broj učenika upisanih u prve razrede, matura je još jedan pokazatelj demografskih neprilika u našoj državi. Očekivano, ovo je do sada najmanji broj maturanata koji su pisali ispite. Usporedbe radi, na prvu je maturu 2009./10. izašlo 37.522 kandidata, a više ih je bilo jedino 2014./15. – 37.608, stoji na portalu srednja.hr.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime