Vrbovečke vuzmice preživjele epidemiju koronavirusa!

0
Komunalac add

Najveći katolički blagdan Uskrs u vrbovečkom kraju od davnina se slavio paljenjem vuzmica u praskozorje nedjeljnog jutra na sam Uskrs, oko koje su se okupljale obitelji, rodbina i prijatelji. Mlađi su karabitom pucali iz limenki dok su stariji dizali bačve u zrak ili pucali iz mužara.

Ipak, slavlje Uskrsa i paljenje vuzmica uvelike je poremetila pandemija koronavirusa koja je  2020. godine zahvatila cijeli svijet te još uvijek traje s nesagledivim posljedicama po cijelo čovječanstvo. Vuzmice su se ove godine vrlo rijetko palile u Lonjici, Peskovcu, Gaju i drugim naseljima te po vrbovečkim bregima i kletima. Održavanje vuzmičke tradicije i ove godine odvijalo se u skladu s preporukama i uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo. Stoga su pradavnu tradiciju vrbovečkog kraja paljenja vuzmica u ovim teškim epidemiološkim trenucima zadržali najhrabriji i najpostojaniji čuvari vuzmičke baštine. Jedna od rijetkih vuzmica bila je paljena na Kundetić bregu u kleti obitelji Jadranka Mijalića, nekadašnjeg svestranog sportaša te gospodarstvenika i političara. Kod njega se okupilo svega nekoliko ljudi koji su u ovim vrlo teškim i izazovnim vremenima održali tradiciji paljenja vuzmice.

Na Kundetić bregu okupljamo se od 2005. godine kako bi duh i nasljeđe uskršnjih vuzmica održali i našu narodnu tradiciju prenijeli na nove generacije. To je baština naših starih koji su se okupljali oko vuzmice, između ostaloga i radi apotropejske uloge. Nastavljamo time da se u uskršnjem ozračju objedini obitelj, rodbina, kumovi i prijatelji i da potaknemo vjeru i međusobnu potporu. Okupili smo se i ove godine osnaženi zajedništvom uskršnjeg ozračja i zajedničkom nadom u bolje sutra na opću dobrobit životne zajednice. U ranijim godinama pjevale su se stare narodne pjesme Hrvatskog zagorja i Prigorja. Glazba i pjesme su dodatno djelovale na produbljivanju osjećaja, topline i očisnog prožimanja uskršnjeg duha zajedništva, humanih misli i plemenitog djelovanja – istaknuo je Jadranko Mijalić.

U prijašnjim godinama kod mnogih obitelji diljem Grada Vrbovca paljenjem uskršnje vuzmice započela je svetkovina rođenja Isusa Krista u ozračju blagdanskog slavlja. Prošlogodišnja i ovogodišnja vuzmica se odvijala u posebnim kriznim okolnostima. Unatoč svim trenutnim nedaćama, tradicija paljenja uskršnjih vuzmica u vrbovečkom kraju, nije zaustavila niti pandemija koronavirusa.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime