“Vrbovečke vinjete” Nene Bošnjak u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

U sklopu obilježavanja Dana grada Vrbovca u Narodnoj knjižnici Vrbovec u srijedu navečer otvorena je izložba Vrbovčanke Nene Bošnjak pod nazivom “Vrbovečke vinjete”. Umjetnica je rođena 1966. godine u Zagrebu, odrasla u Gradečkom Pavlovcu, danas živi i radi u Vrbovcu kao grafički dizajner. Već u osnovnoj školi pokazuje sklonost prema likovnom izražavanju, a odrastanje u gradečkom kraju ostavilo je traga na pejzažnim motivima njenih radova, sklonost istraživanju florealnih svijetova i tradicijskih motiva.

O stvaralaštvu Nene Bošnjak govorila je likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek. – Nena je vrsna ilustratorica, vrsna grafička dizajnerica i zaista vrsna umjetnica i mislim da ova izložba i njezina recentna djela to dokazuju. Crtež je baza svih Nenih djela, a na ovoj izložbi imamo priliku vidjeti jedan motiv koji se stalno ponavlja, a to su zavjetne kapelice vrbovečkoj kraja, uobličene u jednu neobičnu formu vinjete i to će mislim biti Nenina prepoznatljivost – rekla je Stanćev Bajzek.

Ostali motivi koje umjetnica prikazuje su drugi prepoznatljivi simboli grada Vrbovca i njegove okolice – vrbovečki vodotoranj, kula Zrinski, Likovna galerija, željeznička postaja, vrbovečki krajolik. – Za njihov prikaz u mediju slike Nena je odabrala formu u kojoj je spojila dva omiljena motiva, spomeničku arhitekturu i cvijeće, uobličavajući ih zajedno u romantične vinjete. Taj duh prošlih vremena i crtež kojeg oblikuje jasna linija definiraju i Nenin likovni spomenar u kojem je vrijedna arhitektonska baština ovjenčana raskošnim buketima ruža, božura i raznog proljetnog cvijeća – istaknula je u predgovoru izložbe Stanćev Bajzek.

Publiku je pozdravila ravnateljica Narodne knjižnice Vrbovec Martina Sanković. – Iz godine u godinu imamo priliku gledati kreativnost i darovitost Vrbovčana u različitim vrstama umjetnosti, knjižnica u svojim izlozima već tradicionalno predstavlja radove naših likovnih umjetnika. Profesionalaca, ali i amatera koji svojim darom, trudom i radom zaslužuju pažnju javnosti. Nena Bošnjak nakon mnogo godina ponovno samostalno izlaže u svom gradu, izložiti se nije jednostavno, radujemo se što je Nena odlučila pokazati nam dio sebe, a to je blagost, nježnost i pozitivnost koja izvire iz njezinih slika – naglasila je Sanković.

Svima na dolasku zahvalila je umjetnica Nena Bošnjak. – Malo sam uzbuđena, htjela bi zahvaliti svima koji su bili uključeni u ovu priču. Zahvaljujem knjižnici na odličnoj organizaciji, Lerama na prekrasnim pjesmama, mojim prijateljicama Dragici i Tatjani na prekrasnoj poeziji, Sandri Stanćev Bajzek na divnim riječima i svima koji ste svojim dolaskom uveličali ovo otvorenje – poručila je Bošnjak.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Marko Belošević te zahvalio svim vrbovečkim umjetnicima na očuvanju tradicije i kulture našeg grada. – Čestitam Neni Bošnjak na današnjoj izložbi, uvijek je lijepo vidjeti Vrbovčane koji izlažu u izlozima naše knjižnice, želim vam puno uspjeha u budućem radu. Pozivam Vrbovčane da iskoriste ovu priliku i uživaju u ovim prekrasnim slikama – rekao je Belošević.

Večer su svojim stihovima uljepšale Dragica Čulig i Tatjana Kobija, a pjesmama ŽVS Lera. Program otvorenja vodio je Želimir Štefanović.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime