Vrbovečke osnovne škole spremne za početak nastave pod mjerama

0
Komunalac add

Gostujući u programu Radio Vrbovca, ravnatelji I. i II. osnovne škole Vrbovec govorili su o početku nove školske godine. Naime, 7. rujna počinje nova, do sada najneizvjesnija, školska godina. Početkom proteklog tjedna stigle su i prve upute prema kojima bi se trebao odvijati odgojno-obrazovni rad u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u nedjelju je objavilo Modele i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u pedagoškoj/školskoj godini 2020./2021. u kojemu se predlažu modeli i nude preporuke za odgojno-obrazovni rad i izvođenje nastave u vrtićima i školama.

Naravno, svaka škola je specifična i rad će biti organiziran u skladu s mogućnostima pojedinih škola.

Ravnatelj I. osnovne škole Vrbovec Žarko Popović naglasio je kako će se preporuke prilagoditi uvjetima u školi. – Ono što je najvažnije iz preporuka koje su nam stigle je to da moramo sačuvati zdravlje djece i to na način da razrede držimo odvojene te učenike na distanci jedne od drugih, koliko god to možemo – zaključio je Popović. Također je rekao kako sve ukazuje na to da će se nastava u I. OŠ morati organizirati u dvije odvojene smjene, za učenike od 1. do 4. razreda i za učenike od 5. do 8. razreda.

5. do 8. razredi su nam veći i jednostavno nema fizičke mogućnosti da se to obavi drugačije nego da djeca nose maske, dok online nastava dolazi u obzir samo u slučaju da se nešto dogodi i da se nekoga mora izolirati. U tom slučaju slijedi podjela razreda na pola, jedna polovica ide u školu, a druga polovica nastavu prati online – pojasnio je Popović te dodao kako i u ovom slučaju u preporukama postoje određene nejasnoće, koje će se morati razjasniti što prije.

Ravnateljica II. osnovne škole Vrbovec Edina Operta rekla je kako u školi traju intenzivne pripreme za početak nove školske godine. – Maksimalno se trudimo i nastojat ćemo prema svojim uvjetima rada, svoj djeci 7. rujna omogućiti povratak u školske klupe. Učionice pripremamo za povratak učenika te će u svakoj klupi sjediti po jedan učenik. Takve uvjete nastojat ćemo omogućiti i učenicima viših razreda – zaključila je Operta.

Također je naglasila kako sve djelatnike škole, učenike, ali i roditelje očekuju brojni izazovi u novoj školskoj godini. – U slučaju sumnje na zarazu postoje posebni protokoli kojih ćemo se držati, a moja preporuka roditeljima je da što više s djecom razgovaraju o situaciji u kojoj se nalazimo, jer djeca često zaborave na opasnosti i na držanje distance. Detalje o načinu prijevoza i dolaska djece u školu objavit ćemo na internet stranici škole – pojasnila je ravnateljica.

Dobra vijest je da će učenike na klupama dočekati udžbenici i ostali radni materijali. Naime, za sve učenike u osnovnim školama i ove godine država je kupila nove udžbenike, dok Grad Vrbovec financira nabavu radnih bilježnica. Učenike će tako u ponedjeljak dočekati paket koji se sastoji od udžbenika, radnih bilježnica, likovne mape, geografskog atlasa (za 5. razrede) i kutije za tehnički.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime