Vrbovečka udruga pivara – “Pivarstvo je super! Uđite s nama u bogat svijet piva”

0
Komunalac add

Novoosnovana udruga u našem gradu, Vrbovečka udruga pivara u petak je održala prvi susret na kojem su predstavili udrugu i plan rada. Sudionicima susreta predstavili su i najrašireniji pivski stil kroz degustaciju i prezentaciju pod nazivom „Lager pivo – i  ono može biti craft pivo!“. Uoči prvog susreta, članovi udruge upoznali su nas s glavnim idejama i ciljevima.

Nova udruga na području našeg grada, kako je i na čiju inicijativu osnovana Vrbovečka udruga pivara? 

-Udruga je osnovana s ciljem razvoja pivarske scene u Vrbovcu i okolici. Osnovali su je Ivan Kolar, Hrvoje Njegovec i Matija Fukat kako bi povezali ljubitelje piva i stvorili okvir za promociju i popularizaciju izrade piva i uživanja u kvalitetnom pivu.

Koji su ciljevi udruge, s čime se bavi udruga?

-Ciljevi udruge su promicanje, razvoj i unapređenje kulture pravljenja i uživanja kvalitetnog piva, povezivanje i jačanje suradnje pivara te organiziranje događanja u cilju promocije pravljenja i uživanja kvalitetnog piva.

Kakva imate iskustva u proizvodnji, odnosno proizvodi li netko od članova pivo?

-Svi trenutni članovi su ujedno i proizvođači piva. Hrvoje i Matija su kućni pivari hobisti već oko 7 godina, a Ivan već četiri godine radi na promociji i proizvodnji kvalitetnog piva s dodatnim zdravstvenim dobrobitima – najpoznatiji je njegov Cannabeer – pivo s ekstraktom konoplje. No naša udruga je otvorena i za ljubitelje piva koji nemaju iskustvo u proizvodnji piva. Bitno je samo da dijele strast prema kvalitetnom pivu i žele razvijati i unaprijeđivati svoje znanje o pivu.

Što se tiče samog procesa proizvodnje piva, možete li ukratko pojasniti što je potrebno, koji sastojci da bi se proizvelo?

-Za proizvesti pivo potrebna su četiri osnovna sastojka – voda, slad, hmelj i kvasac. Voda je, kao i  u svakom piću, osnovni sastojak… Slad se proizvodi iz žitarica (najčešće ječma) procesom u kojem se aktiviraju enzimi koji su ključni za pretvorbu škroba u fermentabilne šećere. Hmelj je konzervns i začin koji pivu daje gorčinu i aromu, a kvasac je taj koji od šećera stvara alkohol. Proces pravljenja piva se sastoji od više koraka. Prvo se ukomljavanjem od slada dobiva sladovina – slatka tekućina koja potom kuha. Tijekom kuhanja pivar dodaje hmelj za gorčinu i aromu, a kada je kuhanje gotovo u ohlađenu sladovinu dodaje se pivski kvasac. Tu kreće fermentacija u kojoj kvasac od šećera stvara alkohol i CO2. Kada je ferementacija gotova slijedi odležavanje piva prije konzumacije. Kaže se kako pivar zapravo pravi slad, a kvasac pivo…

Koji su planovi udruge?

-Plan udruge je okupiti ljubitelje piva i uvesti ih u bogat svijet pivskih stilova te potaknuti da probaju i sami proizvesti svoje pivo.

Na facebook stranici udruge pozivate građane, ljubitelje piva i sve zainteresirane da se pridruže grupi, odnosno udruzi, ako žele naučiti više o osnovama pivarstva. Planirate li i u budućnosti organizirati susrete za razmjenu iskustava i kušanje piva?

-Organizirat ćemo redovita druženja članova, suradnje sa drugim srodnim udrugama, posjete craft pivovarama, razmjenjivat ćemo iskustva u proizvodnji piva, pomagati mlađim pivarima… Ukratko puno ćemo pričati o pivu, probavati različita kvalitetna piva i educirati se o povijesti i sadašnjosti pivarstva.

Na kraju, što biste poručili svima onima koji se žele baviti pivarstvom? 

-Pivarstvo je super! Dajte mu šansu i neće vas razočarati. Pivo možete skuhati u vlastitoj kuhinji s osnovnim kuhinjskim pomagalima. No, ako želite da bude kvalitetno i da dobijete ono što želite, morat ćete nabaviti ponešto od opreme. Budite spremni na to da proces samog kuhanja traje cca 5-8 sati, a da nakon toga trebate pričekati barem mjesec do dva kako bi pili dobro pivo. Kuhanje piva nije mali posao, ali rezultat opravdava sve… Kako ne bi duljili, bitno je još samo reći – Javite nam se i uđite s nama u bogat svijet piva. Ako želite znati više o pivu ili skuhati svoje pivo, stojimo vam na raspolaganju.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime