Vrbovečka razglednica iz Ružinog kruga

0
Komunalac add

Nova vrbovečka razglednica koja je ugledala svjetlo dana i vrbovečke javnosti proizašla je iz vrbovečke udruge Ružin krug. Ta je razglednica zapravo prigodnog karaktera jer je posvećena 10. obljetnici udruge Ružin krug. Razglednicu koja je izrađena u foto studiju UNO dizajnerski potpisuje Martina Dubravec. Ova razglednica je tiskana samo u 40 komada koje će većim dijelom biti žigosane prigodnim poštanskim žigom kojim se na filatelistički način obilježava 10. godina rada Ružinog kruga.

 

Rijetke su vrbovečke udruge koje svoje obljetnice obilježavaju izdavanjem razglednica pa se tako Ružin krug našao u uskom krugu koji je to učinio. Prva vrbovečka udruga koja je to učinila bila je Marvogojska udruga za gojenje čistokrvnih pincgavaca između dva svjetska rata. To je bila ujedno i prva marvogojska udruga u Hrvatskoj, koja je bila osnovana 1904. godine u Vrbovcu. Društvene razglednice su još izdali veterani NK Vrbovec 2012. u povodu 40. obljetnice osnivanja i NK Vrbovec 2014. u glede 90 godina djelovanja kluba.

 

Prve razglednice (oslikane dopisnice) započele su se objavljivati u Beču 1870-ih. Kasnije su postale popularne diljem svijeta. Razvojem fotografije i kvalitetnijih reprodukcijskih tehnika pridonijeli su u 20. stoljeću procvatu industrijske proizvodnje razglednica. Razglednice su i danas tražene i kao suvenir i predmet kolekcionarskih zbirki. Prema tome i ova najnovija razglednica je postala dijelom vrbovečkog suvenira i dijelom Zavičajnih zbirki koje se nalaze u Narodnoj knjižnici Vrbovec i Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec. Uz kolekcionare koji sakupljaju vrbovečke razglednice, ona je zanimljiva i kolekcionarima, udrugama i institucijama koje su vezane uz lik i djelo hrvatske novinarke i književnice, Marije Jurić Zagorke čiji se lik nalazi na razglednici. Razglednica će zbog male naklade biti vrlo tražena u kolekcionarskim krugovima.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime