Vrbovečka proslava 350. obljetnice rođenja hrvatskog bana Petra Zrinskog

0
Komunalac add

Proslava 350. obljetnice rođenja hrvatskog bana Petra Zrinskog i 300. obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana bilo je središnje društveno-političko, kulturno i sportsko zbivanje u općini Vrbovec u 1971. godini. Općina Vrbovec je uložila sve snage i mogućnosti da se što dostojnije pridruži općem hrvatskom slavlju obljetnica velikaških obitelji Zrinski i Frankopan. Bilo je to vrijeme kad u Općini Vrbovec politički krugovi daju potporu Hrvatskom proljeću, i to predsjednik Skupštine općine Marko Pavelić, zastupnik Hrvatskog sabora Franjo Štefanović, direktor Doma zdravlja dr. Stjepan Stipe Buljan i drugi. Stoga je općina Vrbovec s velikim zanosom pristupila odavanju pijeteta svom najpoznatijem Vrbovčaninu hrvatskom banu Petru Zrinskom (Vrbovec, 6. lipnja 1621. – Bečko Novo Mjesto, 30. travnja 1671.). HKUD Petar Zrinski, SD Zrinski i Narodno sveučilište Vrbovec na proslavu je pozvalo stanovništvo Općine Vrbovec i okolice. Proslava se odvijala pod pokroviteljstvom MI PIK Vrbovec.

Svečana proslava započela je 4. do lipnja 1971. godine u kojoj su sudjelovali umjetnici i kulturni djelatnici iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Preloga i Vrbovca te mnogi gosti iz društveno-političkog i javnog života šire okolice. To je ujedno bila prigoda za sjećanje na 100. obljetnicu rođenja osnivača HRSS-a i hrvatskog političara Stjepana Radića (Trebarjevo Desno, 11. VI. 1871 – Zagreb, 8. VIII. 1928).

Proslava je započela svečanom akademijom na pozornici Doma kulture uz čelnike političkog, društvenog, kulturnog, sportskog i javnog života Vrbovca i goste iz drugih gradova. Tako su bili i vodeći članovi Matice hrvatske, potpredsjednik Matice hrvatske Hrvoje Iveković i gospodarski tajnik Šime Đodan, koji su bili među glavnim nositeljima aktivnosti Hrvatskog proljeća. Oni su svojom nazočnošću uveličali događaj i jasno odaslali poruku da Vrbovec, kao rodno mjesto Petra Zrinskog, dostojno i ponosno sudjeluje u hrvatskom slavlju najvećih sinova. Pojavljivanje Ivekovića i Đodana na komemoraciji bila je ujedno i potvrda da vrbovečka prošlost ima i daleko jače značenje od lokalnog karaktera.

Na početku je mješoviti pjevački zbor HKUD-a Petar Zrinski otpjevao hrvatsku himnu Lijepa naša domovino, a potom je prof. Nedeljko Bilanović održao uvodno slovo o ličnosti i djelu Zrinskih i Frankopana. U umjetničkom programu nastupio je HKUD Petar Zrinski koji je nakon izvedbe bio nagrađen frenetičnim pljeskom. Posebnost umjetničkog programa bio je nastup prvakinje Zagrebačke opere Milke Bedeković (Celine, 14. XII. 1925. – Zagreb, 27. XII. 1999.) čije su rodbinske veze s vrbovečkim krajem oduvijek bile postojane i čvrste i koja je svojim vrhunskim izvedbama vrbovečke programe pretvarala u nezaboravne umjetničke doživljaje. Vrbovečkoj publici se po prvi puta tada predstavio i muški sastav pjevačkog zbora HKUD-a Petar Zrinski koji je zanosno otpjevao koračnicu iz finala opere Ivana Zajca „Nikola Šubić Zrinski“.

U subotu 5. lipnja dan je bio rezerviran za razna sportska natjecanja na igralištu škola. U okviru velike proslave u Vrbovcu je gostovalo Narodno kazalište August Cesarec iz Varaždina. Članovi kazališta na ljetnoj pozornici izveli su dramsku kroniku u dva dijela „Zrinski“ hrvatskog redatelja Tita Strozzija čime su dodatno obogatili kulturno-umjetničko ozračje proslave.

Vrbovčane je trećeg dana proslave 6. lipnja u 6 sati iz sna probudila budnica Limene glazbe Vrbovec koju je uvježbavao Mihajlo Pope, nastavnik Glazbene škole u Bjelovaru. Svečana proslava počela je komemoracijom ispred vrbovečke kule izvođenjem hrvatske himne. O povijesnom i društvenom značenju Zrinskih i Frankopana govorio je predsjednik SSRN općine Vrbovec Ljudevit Hrgovan, koji je istaknuo značajnu ulogu Petra Zrinskog u povijesti hrvatskog naroda. Muški zbor otpjevao je odlomak iz opere Nikola Šubić Zrinski i finale „U boj, u boj“. Proslava se nastavila na ljetnoj pozornici gdje su predsjednicima HKUD-a Petar Zrinski i Sportskom društvu Zrinski uručene zastave. Ljudevit Hrgovan je predao zastavu predsjednici HKUD-a Petar Zrinski Antoniji Martinčević, a predsjedniku SD Zrinski Stjepanu Stipi Buljanu zastavu je uručio predsjednik Skupštine općine Vrbovec Marko Pavelić. Kulturno-umjetničkim programom Vrbovčanima su se po prvi puta predstavili Kulturno-prosvjetno društvo Zrinski iz Čakovca i Ogranak Seljačke sloge iz Preloga. Istaknuta je želja da društva koje nose ime Zrinski rade na jačanju međusobne suradnje i da pod velikim imenom Zrinski djeluju na kulturnom i umjetničkom stvaralaštvu, jačanju narodne svijesti i na gajenju tradicije kajkavskog kraja. Svojim zbirkama pjesama na kajkavskom dijalektu predstavili su se pjesnici: Stjepan Bence, Dragutin Feletar, Martin Hegedušić, Ivica Jembri i Stanko Kancian. Čakovečki KPD Zrinski pozvalo je sve zainteresirane da se priključe karavani koja polazi iz Zagreba prema Ozlju, zatim preko Slavonije do Bečkog Novog Mjesta, a zatim do mađarskog Sigeta u kojem je 1566. godine poginuo Nikola Šubić Zrinski.

U poslijepodnevnom dijelu odvijao se nogometni sportski program na nogometnom igralištu NK Zrinski. Mimohod sportaša i drugih protagonista na središnjem vrbovečkom trgu izazvao je veliki izlazak stanovnika Vrbovca i okolnih mjesta koji su napučili trg i okolne ulice. U finalu Turnira u velikom nogometu „Kup Zrinski“ susrele su se dvije vrbovečke ekipe. Pobjeda je pripala ekipi Gradipa protiv momčadi Prosvjete rezultatom 4:2. U susretu prvih momčadi Zrinskog i PIK Vrbovca slavili su pikovci rezultatom 3:0. Vrbovčane je u poslijepodnevnim satima zabavljao najstariji tamburaški sastav „Brčevčani“.

Vrbovčani su tako i prije 50. godina na dostojanstven način i uz bogati program proslavili obljetnice posvećene Petru Zrinskom i Krstu Franu Frankopanu. To su radili u ozračju Hrvatskog proljeća i na krilima novog političkog kursa i masovnog oblika promicanja hrvatskog nacionalnog identiteta.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime