Vrbovečka proljetna šetnja i pozdrav proljeću

0
Komunalac add

Turistička zajednica grada Vrbovca i Gradska zajednica športskih udruga Vrbovec su u suradnji s Planinarskim društvom Vrbovec i Srednjom školom Vrbovec organizirali turističko-sportsku manifestaciju Vrbovečka šetnja kroz četiri godišnja doba. Cilj manifestacije je promicanje optimalnih oblika suradnje između turističke i sportske zajednice jer sinergija turizma, sportske rekreacije i sporta višestruko doprinose zdravom životu građana, odgoju i obrazovanju i činitelj je humanih odnosa među ljudima.

Na taj način se razvija međusobna povezanost i suradnja svih saveza, društava i sportskih udruga kako bi se poticanjem i razmjenom ideja inicirale provedbe rekreativnih programa i iskustava od biciklizma, pješačenja pa do planinarstva, a sve začinjeno kroz gastronomsku ponudu vrbovečkog kraja. Uz poticanje i promicanje sportskih aktivnosti kod svih građana fokus je i na upoznavanju prirodnih ljepota i povijesnih znamenitosti Vrbovca i okolice. Kroz vrbovečke šetnje nastoji se uključiti u sportsku rekreaciju što veći broj građana, osobito djece, mladih, osoba s invaliditetom i posebnim potrebama te osoba treće životne dobi. Time se ujedno pridonosi podizanju svijesti o zdravstvenom značaju tjelesne aktivnosti jer se njome jača prevencije bolesti te unaprjeđenje i očuvanje zdravlja.

Na prvi dan proljeća na Trgu Petra Zrinskog okupilo se stotinjak osoba iz Vrbovca i Zagreba. Među njima su bile mlade obitelji s djecom, osobe iz društveno-političkog i javnog života, sportašice, sportaši, lovci, umirovljenici, članice Udruge Ružin krug te zaljubljenici u prirodu i sportski rekreativci. Ispred Srednje škole Vrbovec bile su nazočne učenice i učenici 1 E i 3 F razreda te njihovi profesori Bruno Čukulin, Silvija Gašpar i Silvija Križan.

U ime organizatora obratio se tajnik GZŠ Vrbovec Stjepan Zdenko Brezarić koji se zahvalio svima na potpori turističko-sportske manifestacije vrbovečke šetnje koje će se nadograđivati na idućim susretima. Vođe pješačkog pohoda bili su predsjednik PD Vrbovec Dražen Petrak i tajnik Željko Gubijan koji su kolonu iz Vrbovca preko Cerja doveli do vinorodnog kraja Stare gorice u mjestu Lovrečka Varoš. Tijekom pješačenja uz livade, oranice, bare i vinograde moglo se uživati u krajobrazu, u proljetnicama, ali i u letu divljih pataka, fazana i jastrebova te pjevu raznih ptica koje najavljuju buđenje prirode.

Stare drvene kleti i dalje prkosno stoje kao i prije 100-tinjak godina i podsjećaju na nekadašnji tegoban i mukotrpan život naših djedova i baka. Nove kleti pak ukazuju na razvoj i prosperitet vrbovečkog vinogradarstva i vinarstva na početku 21. stoljeća.

Odredište je bilo kod obitelji Marijane i Dražena Preloga koji je ujedno i predsjednik Nogometnog kluba Vrbovec. Obitelj Prelog je u društvu članica Udruge žena Brčevec srdačno dočekala sudionike proljetne šetnje nudeći osvježavajuća pića, vrbovečku peru i ostale slastice.

 

Vrbovčanke i Vrbovčani su uputili pozdrav proljeću i životnom optimizmu koji nas iznova ispunjava svake godine nakon odlaska zime. Uz riječi dobrodošlice i čašicu razgovora te ukusne pere koje su pripremile žene Brčevca vrijeme je brzo proteklo. Željko Gubijan se zahvalio u ime svih na domaćinstvu te se u prvi sumrak krenulo na put povratka koji je protekao uz razdragani žamor, smijeh, šalu i poneku anegdotu, ali i uz kreket žaba, preleta sova i ostalih noćnih životinja. Prva proljetna šetnja je u potpunosti uspjela jer stvaranjem navika za zdravi način života stvaramo i poboljšanje kvalitete života i zdravlja svih građana, posebice djece i mladih grada Vrbovca. No, prvom proljetnom šetnjom upoznali smo i jedan dio našeg lijepog kraja, a time smo postali i svjesni turističkih potencijala grada Vrbovca.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime