Vrbovečka pera postala proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

0
Komunalac add

„Vrbovečka pera“ je dobila europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 28. lipnja 2024. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Unije te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak za zajamčeno tradicionalni specijalitet, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva „Vrbovečka pera“ pokrenula je PERA – udruga proizvođača tradicijskog proizvoda koja je Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva podnijela zahtjev za zaštitu oznake zajamčeno tradicionalnog specijaliteta pod nazivom „Vrbovečka pera“.


Posebnost „Vrbovečke pere” leži u tome što se priprema od dizanog tijesta, a nadjev isključivo od tradicionalnih sastojaka, svježeg kravljeg sira i vrhnja, koji su proizvedeni na tradicionalan način, jaja i soli s dodatkom kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice. Postoji i slatka varijanta, u čiji se u nadjev dodaje žlica šećera. „Vrbovečka pera“ je okruglog oblika, mirisa tipičnog za svježi sir i vrhnje i svježe pečeno dizano tijesto. Ima blago slan i blago kiseo okus, dok je slatka varijanta blago slatkog i blago kiselog okusa. Tijesto mora biti žarko pečeno, fine teksture i meko na zagriz. Tijesto i nadjev nadopunjuju se i čine skladnu cjelinu okusa.

„Vrbovečka pera” ima dugu tradiciju proizvodnje, a njezina se receptura prenosi s koljena na koljeno. Priču o „Vrbovečkoj peri” prenose žene koje pripremaju tradicionalna jela na turističko-kulinarskoj manifestaciji „Kaj su jeli naši stari”.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime