Dva poznata vrbovečka ugostitelja – prenoćište Marina i restoran Marija, članovi udruge Pera, tijekom lipnja prošli su nadzor ovlaštenog tijela i dobili Potvrde o sukladnosti njihovih pera sa Specifikacijom zajamčenog tradicionalnog specijaliteta Vrbovečka pera. To znači da Vrbovec sad ima prva dva certificirana ugostiteljska objekta koji pod ovim imenom i recepturom mogu prodavati Vrbovečku peru. To znači da je ispunjen posljednji uvjet da Ministarstvo poljoprivrede pokrene proces upisa Vrbovečke pere na listu zajamčeno tradicionalnih specijaliteta Europske unije, ujedno prvi hrvatski proizvod s oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.
Drago nam je da će se tako kroz ovaj jedinstveni slani pekarski proizvod ime našeg grada Vrbovca naći u svim europskim i svjetskim institucijama koje se bave poljoprivredom, hranom, turizmom, tradicijom, naglasila je predsjednica udruge Pera Suzana Trninić. – Zahvaljujemo udrugama žena, kao i njihovim prednicama, koje su nam ovo i ostala naša jela prenijele u nasljeđe. Zahvaljujemo sadašnjim članovima udruge Pera, koji su dobili ili još čekaju na svoje certifikate, kao i svima onima koji su radili na procesu stvaranja i promocije današnjeg proizvoda kojeg štitimo. Zahvaljujemo Ministarstvu poljoprivrede i Zagrebačkoj županiji na financijskoj podršci u početnim koracima procesa dobivanja specifikacije i proizvoda. Na kraju ali ne i najmanje važno, velika zahvala Gradu Vrbovcu – gradonačelniku Denisu Kralju i zamjeniku Marku Beloševiću, zaposlenicima grada Vrbovca i Turističkoj zajednici Grada Vrbovca na financijskoj, tehničkoj, moralnoj i svakoj drugoj potrebnoj pomoći, a za koju se nadamo da neće izostati ni ubuduće – istaknula je Trninić.