Vrbovečka nošnja na izložbi “Put čipke”

0
Foto: Facebook Muzej grada Koprivnice
Komunalac add

Izložba pod nazivom „Put čipke“ otvara se večeras u 18 sati u Galeriji Koprivnica. Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Na spomenutoj izložbi bit će izložena i nošnja s vrbovečkog područja.

Foto: Facebook Muzej grada Koprivnice

Gostujući u našem programu, voditeljica i koreografkinja folklornog ansambla HKUD-a Petar Zrinski Ljiljana Stanko istaknula je kako je prošle godine u organizaciji Muzeja Koprivnice i Križevaca, u Križevcima bila otvorena slična izložba. – Bila je ideja pokazati lepoglavsku čipku, odnosno tip lepoglavske čipke koji se koristio i na našem području, ali isključivo na poculicama. Nije se koristio na odjevnim predmetima jer ipak se lepoglavska čipka ne može toliko često prati. Što se tiče samog vrbovečkog područja, koristio se na starim poculicama koje nisu imale gornji dio toliko ukrašen sa mašnama i sa šikom, dok kasnije kada se počelo puno jače ukrašavati ta čipka na batiće je nestajala. Pretpostavljam zbog toga što je bila jako skupa. Zanimljivo je da gradečko područje, Gradečki Pavlovec, Gradec i okolna sela su nosila isključivo čipku na batiće. Ona je vrlo vrijedna. Radeći na brošuri povodom otvorenja izložbe, zanimao me odgovor na pitanje je li ta čipka bila izrađivana na gradečkom području. Nakon dugog istraživanja, kontaktiranja ljudi, napokon sam saznala da se čipka ipak radila i na tom području – pojasnila je Stanko te pozvala sve zainteresirane da večeras posjete izložbu u Galeriji Koprivnica.

Foto: Facebook Muzej grada Koprivnice

Inače, izložbom „Put čipke“ nastavljena je uspješna suradnja Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Križevci, a njome je Gradski muzej Križevci prošle godine obilježio dio programa uz 70. obljetnicu osnutka. Izložba je nastala okupljanjem stručnjaka etnologa, ali i amatera zaljubljenika u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja.

Sve vrste čipke na batiće javljaju se isključivo na dijelu oglavlja udanih žena, jednoj vrsti kapice koja je poznata pod nazivom poculica, odnosno jednom od verzija tog naziva ovisno o području: paculjcapoculjca (Moslavina,Bilogora), poculjica (Prigorje). Nosi se pričvršćena na kosu i ukrašena dodatnim dijelovima oglavlja na stražnjem dijelu glave. Zahtijeva vještinu pravilnog postavljanja po strogo određenim pravilima. Ovo pokrivalo učvršćuje se nisko na zatiljku, u visini donjeg ruba oba uha, ili čak i niže, a zahtijeva strogu frizuru sa začešljanom kosom razdijeljenom po sredini – stoji na internetskoj stranici Muzeja grada Koprivnice.

Izložba u Galeriji Koprivnica bit će otvorena od 20. siječnja do 1. ožujka 2023. godine.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime