Vrbovečka kapela sv. Florijana

0
Komunalac add

Kapela sv. Florijana u Vrbovcu nalazi se na križanju Gradečke ulice i Ulice Matije Gupca već 190 godina, a svjedoči o katoličkoj privrženosti i predstavlja simbol kršćanskog okupljanja vjernika Vrbovca Gornjeg. Tijekom minulih stoljeća u Vrbovcu su izgrađena četiri sakralna objekta i to župna crkva sv. Vida i kapelica Marije Pomoćnice na Trgu Petra Zrinskog, kapela sv. Florijana i kapela Sveta Tri Kralja na vrbovečkom groblju. Od župne crkve sv. Vida, kapela je udaljena oko 300 metara. Kapela sv. Florijana jedna je od prepoznatljivosti Vrbovca koja privlači pozornost kako po usmenoj predaji tako i po društveno-kulturnom i spomeničkom značaju.

Prema usmenoj predaji prije 200-tinjak godina na području Vrbovca Gornjeg harao je požar. U trenucima potpune nemoći i nezaustavljive vatrene stihije žitelji su zazvali sv. Florijana da im pritekne u pomoć u najtežim životnim trenucima. Potom je požar počeo jenjavati i napokon se ugasio čime su se spasili žitelji na području današnje Gradečke ulice, Ulice Matije Gupca i drugih obližnjih ulica. Kasnije su vjernici Vrbovca Gornjeg, prije 190 godina, u znak zahvalnosti sagradili zavjetnu kapelicu u blizini župne vrbovečke crkve, koju su posvetili sv. Florijanu kao svojem zaštitniku.

Između dva svjetska rata vrbovečki župnik Antun Kolarić (1924.-1962.) vodio je procesije na dan sv. Vida i blagdan Tijelova od župne crkve sv. Vida do kapele sv. Florijana. Župnik Franjo Žnidarec (1962.-2001.) je prvi počeo služiti mise na dan sv. Florijana za vrijeme jugoslavenske države. Od tada se pred kapelicom na dan sv. Florijana uz misno slavlje  održavalo i proštenje za vjernike Gradečke ulice i okolnih ulica. To su kasnije nastavili ostali vrbovečki župnici, samo se sada misno slavlje prebacilo u nedjelju kada se održava i proštenje.

Na dan sv. Florijana Gradečka i okolne ulice su lijepo uređene, dvorišta i kuće dotjerana i očišćena jer njihove stanovnike posjećuje rodbina, kumovi i prijatelji. U prijašnja vremena oko kapelice su se okupljali licitari, prodavatelji bižuterije, igrački te ini majstori obrtničkih zanata. Proštenje je bilo nastavljeno organiziranjem u Društvenom domu Matija Gubec, sadašnji Društveni dom Gradečka, društveno-zabavnog života za mještane i goste. Zabave su bile organizirane u suradnji vatrogasaca i Aktiva žena iz Ulice Matije Gupca, odnosno sadašnje Gradečke ulice, koje su uvijek bile dobro posjećene i na dobrom glasu po veselom raspoloženju i glazbi.

Poslije uspostave Republike Hrvatske na dan sv. Florijana u Vrbovcu se pored kapele održavaju misna slavlja na kojima su u svečanim odorama s vatrogasnim i državnim zastavama postrojeni predstavnici vatrogasnih dobrovoljnih društava Vatrogasne zajednice grada Vrbovca. Time vrbovečki vatrogasci doprinose ljepšem dojmu slavlja sv. Florijana, koji je ujedno i zaštitnik vatrogasaca. Vrbovečka vatrogasna tradicija je tako postala uz vjerski i društveni događaj u gradu Vrbovcu. Sv. Florijan (250.-304.) kršćanski je svetac i mučenik koji se slavi kao i zaštitnik Poljske i Linza.

Kapela je u par navrata uređivana, a temeljito je obnovljena 2010. godine u vrijeme kad je predsjednica Mjesnog odbora Gradečka bila Dragica Baštek, ujedno i gradska vijećnica (HSU), a vrbovečki župnik Dubravko Lauš (2003.-2012.). Financijska sredstva za obnovu kapelu sakupljali su vjernici Mjesnog odbora Gradečka. Tu akciju su svojim donacijama podržali ljudi dobrog i širokog srca, a tome se pridružio i Grad Vrbovec uz potporu Župe sv. Vida. U akciji obnove kapele uz Dragicu Baštek svojim su angažmanom prednjačili Stjepan Medverec, Mijo Brečak, Stjepan Baštek i Ivan Hudec.

Tada je promijenjeno krovište, obnovljena fasada te izvedeni ostali građevinski radovi od drenaže pa do prozračivanja prostora kapele. Stara drvena vrata zamijenjena su metalnim vratima koja su napravljena da izgledom podsjećaju na starinska vrata. Međutim, još uvijek veliki problem predstavlja slabo prozračivanje unutrašnjosti kapele. Uz navedene radove uređen je okoliš oko kapele i postavljene vaze sa cvijećem. Posebno je skrb i briga bila posvećena restauraciji slike sv. Florijana, koja je od davnina u kapeli i koja je bila u derutnom stanju. U povodu toga bio je kontaktiran i poznati hrvatski slikar naive i počasni građanin Vrbovca Ivan Rabuzin, koji je otklonio bilo kakve dvojbe, jer je naglasio da to jedino smije raditi stručni restaurator. Župnik Dubravko Lauš je osigurao restauratora koji je obnovio sliku sv. Florijana. Zlata Brečak je ručnim radom, štikovanjem, napravila novi prekrivač oltarnik na tradicijskim temeljima, koji krasi unutrašnjost kapele.

Podaci o kapeli sv. Florijana prikupljeni su u razgovoru s Dragicom Baštek iz Gradečke ulice  i Stjepanom Medvercem iz Ulice Matije Gupca.

 

Zdenko Brezarić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime