Vrbovečka pera na putu prema zaštitnom znaku

0
Komunalac add

M.P.

U Ministarstvu poljoprivrede ovog je mjeseca svečano potpisan Ugovor o sufinanciranju izrade specifikacije vrbovečke pere, koja će se zaštititi kao tradicijski specijalitet. Ugovor su potpisali predsjednica vrbovečke Udruge Pera Bernarda Gotal i ministar poljoprivrede Davor Romić. 

Udruga je osnovana u lipnju prošle godine s ciljem zaštite pere, te okuplja proizvođače ovog specijaliteta. Zagrebačka županija prošle je godine Udruzi donirala 20 tisuća kuna koje su utrošene za izradu znaka vizualnog identiteta, nastupe na sajmovima te laboratorijsku analizu kako bi pera dobila privremenu deklaraciju.

Bernarda Gotal ističe kako je u ovoj godini izrađen prijedlog specifikacije pere koji je poslan na natječaj Ministarstva poljoprivrede, te je zadovoljio sve uvjete.

– Puno smo posla odradili u posljednjih godinu dana. Zahvaljujem Ani Bakar na angažmanu oko ovog projekta, te konzultantici Suzani Trninić. Od 18 zahtjeva pristiglih u Ministarstvo, odobreno ih je 14. Među ostalim, zaštitit će se krčki i istarski ovčji sir, rudarska greblica, zagorski štrukli, novigradske dagnje, bračko maslinovo ulje te zagorski med. Na zaštitnim znakovima za određene proizvode radi se od 2013. godine kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Do sada je u Hrvatskoj zaštićeno 12 proizvoda – ističe Gotal.

Projekt zaštite pere vrijedan je 71 tisuću kuna, od čega Ministarstvo sufinancira 76 posto, tj. 54.350 kuna. Da bi se projekt priveo kraju, iz dobivenih sredstava izradit će se specifikacija proizvoda, odraditi statistička istraživanja tržišta i laboratorijska analiza za dobivanje prijelaznog nacionalnog znaka, nakon čega Ministarstvo poljoprivrede peru kandidira kod Europske komisije.

– Dobivanjem znaka zajamčenog tradicijskog specijaliteta, postajemo dio sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih po kriterijima Europske unije. To znači da proizvod jamči točno specificiranu kvalitetu koja se kontrolira. Zaštićeni proizvodi na tržištu postižu veću cijenu. Na dobiti su proizvođači, ali i potrošači jer točno znaju što dobivaju za svoj novac. Kroz peru se promovira vrbovečki kraj i manifestacija Kaj su jeli naši stari koja ju je iznjedrila. Zaštitni znak nije lako dobiti, ali vjerujem da će se naša pera do sljedeće manifestacije naći među tradicijskim proizvodima za zaštitnim znakom u katalogu Ministarstvu poljoprivrede. Vrbovčani mogu biti ponosni što naša pera odlazi prema Europi – zaključuje Gotal. 

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime