Vrbovec uvodi potpore za sjetvu

0
Damir Spehar/PIXSELL
Komunalac add

Grad Vrbovec uključuje se u borbu s posljedicama inflacije i rekordnih poskupljenja koja su nas zapljusnula zbog nestabilnosti na tržištu plinom i nestašice roba do koje je došlo zbog pandemije korona virusa. Gradonačelnik Denis Kralj uputio je Gradskom vijeću prijedlog za donošenjem još jedne mjere za potporu poljoprivrednicima – potpore za sjetvu.

Troškovi sjetve danas su prema izračunima za 40 do 60 posto veći nego lani, ovisno o kulturi koja se uzgaja, odnosno za čak 3.000 do 6.000 kuna po hektaru. Država je najavila svoje potpore no stava smo kako Grad treba napraviti dodatan napor da bi se pomoglo našim ljudima kod sjetve. Mediji pišu kako se poljoprivrednici masovno zadužuju da bi isfinancirali sjetvu pa im na ovaj način želimo barem malo pomoći – izjavio je gradonačelnik.

Prema prijedlogu financirat će se troškovi repromaterijala – sjeme, presadnice, gnojivo i zaštitna sredstva u iznosu od 20 posto ukupnih troškova do maksimalno 2.000 kuna.

Raspisivanje natječaja očekuje se 1. travnja. Prihvatljivi će biti svi R1 računi izdani na vrbovečke OPG-ove u 2022. godini. Predviđena sredstva za ovu mjeru iznose 210.000 kuna.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime