Vrbovec ukida komunalni doprinos za proizvodnju te potiče stanogradnju

0
Komunalac add

Grad Vrbovec potpuno ukida komunalni doprinos za proizvodnju i preradu, IT sektor, turizam i ugostiteljstvo te veće poljoprivredne objekte. Dodatno se smanjuju stope komunalnog doprinosa po zonama za više od 20 posto te se povećava stopa oslobođenja od plaćanja doprinosa za stanogradnju sa 40 na 50 posto. –Prva oslobođenja počeli smo uvoditi prije četiri godine i mislim da je sad vrijeme za novi iskorak. Ne smijemo se više nalaziti u situaciji da drugi gradovi ulagačima nude više od nas. Stopostotnim oslobođenjem od plaćanja komunalnog doprinosa za industriju postajemo konkurentniji, ali i olakšavamo razvoj postojećim, domaćim gospodarstvenicima -izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Novom Odlukom komunalni doprinos smanjuje se u sve tri gradske zone te se uvodi nova, četvrta zona koja obuhvaća sve gradske gospodarske zone i u kojoj jedinična vrijednost komunalnog doprinosa iznosi samo jednu kunu. Gospodarski subjekti mogu stopostotno oslobođenje od plaćanja ostvariti u sve četiri zone.  

 

zona

Stara vrijednost komunalnog doprinosa

Nova vrijednost komunalnog doprinosa

 

 

 

I.

50 kn

40 kn

II.

40 kn

30 kn

III.

30 kn

20 kn

IV.

1 kn

 

Kad su u pitanju stope oslobođenja za trgovinu i uslužne djelatnosti one ostaju iste, na 40 posto. U Vrbovcu su se u zadnje dvije godine sagradila čak tri velika trgovačka centra. Ono što dosta građana ne zna je da su svi ti centri platili punu cijenu komunalnog doprinosa jer kao subjekti s više od 200 zaposlenih nemaju pravo na oslobođenja, odnosno na de minimis potpore. Tako da je dolazak tih centara, osim što je obogatio ponudu u našem gradu i učinio nas poželjnijom destinacijom za život, dobro napunio gradsku blagajnu. To ne mijenjamo. Ako još neki veliki trgovački lanac poželi graditi u našem gradu i dalje će plaćati punu cijenu – dodaje Kralj.

 Kad je pitanju gradnja kuća i zgrada investitori su do sada imali pravo na oslobođenje od 40 posto, ali samo ako su gradili građevine manje od 400 kvadrata te s najviše tri stana. Po novoj Odluci stopa oslobađanja povećava se na 50 posto, ukidaju se ograničenje za zgrade te se kao što smo već spomenuli smanjuje jedinična vrijednost komunalnog doprinosa.

Prije izbora obećali smo uvođenje potpora mladima za stanogradnju. E sad, nije baš lako odrediti tko je mlad, a tko nije. Dosta pripadnika moje generacije, četrdesetogodišnjaka, još nije riješilo stambeno pitanje pa mislim da bi bilo pogrešno izostaviti ih iz mjera. Zato smo smanjili cijenu za sve koji žele graditi. Također, Vrbovec muku muči s nedostatkom stanova. Naši mladi odlaze i kupuju stanove u Dugom Selu i drugim gradovima jer u Vrbovcu nema slobodnih stanova. Novom Odlukom odlučili smo potaknuti i gradnju zgrada u našem gradu– zaključuje Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime