Vrbovec svijetli za Vukovar

0
Komunalac add

Paljenjem lampaša i molitvom ispred Pastoralnog centra Vrbovčani su obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. U sklopu obilježavanja održana je sveta misa u crkvi sv. Vida koju je predvodio župnik Zoran Grgić, a nakon mise građani su krenuli u Ulicu poginulih branitelja gdje su zapaljeni lampaši. Osim ulice, sutra će zasvijetliti i vrbovečki vodotoranj u spomen na žrtve Domovinskog rata te žrtve Vukovara i Škabrnje.

Inače, Hrvatski sabor u ožujku ove godine donio je Odluku o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao praznik.

Vukovar se proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Na dane posebnog domovinskog pijeteta odaje se poštovanje prema svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata te svim hrvatskim braniteljima i civilima stradalim u Domovinskom ratu, a u širem smislu odaje se poštovanja prema svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime