Vrbovec – Smart City

0
Komunalac add

Iz vrbovečke Gradske uprave stigle su informacije o pripremi tri projekta koji bi trebali gradu dati zeleni pečat te povećati brigu o zdravlju građana.

Prvi projekt su Vrbovečki sunčani krovovi, napravljen po uzoru na sličan projekt u Križevcima. Riječ je o postavljanju sunčanih elektrana na krovove javnih zgrada. Ono po čemu se ovaj projekt razlikuje od ostalih je uključivanje građana u realizaciju projekta. Postavljanje same elektrane na krovove financirati će građani po principu crowdfundinga (društveno financiranje).

Za crowdfunding model odlučili smo se kako bismo povećali ekološku svijest građana. Grad bi elektrane mogao sam isfinancirati, ali na ovaj način vezat ćemo građane uz zelenu priču i pokazati im da se ulaganje u zelenu energiju isplati. Prema izračunima kojima danas raspolažemo svim ulagačima trebalo bi biti puno isplativije svoj novac uložiti u Vrbovečke sunčane krovove nego ga držati u banci. Prema tome ovim projektom okrećemo Vrbovec obnovljivim izvorima energije, uključujemo građane u projekt na dobrobit cijele zajednice, ali i na dobrobit njih samih – izjavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Drugi projekt koji je Grad Vrbovec pokrenuo i na kojem se rade pionirski koraci u suradnji sa Zelenom energetskom zadrugom je analiza potencijala i raspoloživosti šumske, poljoprivredne biomase te biomase neobrađenih površina na području grada Vrbovca u svrhu energetskog iskorištenja. Analiza će poslužiti kao podloga za odabir najboljeg rješenja za primjenu tehnologije koja koristi biomasu za grijanje.

Treći projekt je ujedno i onaj koji upravo kreće u realizaciji. Ovih dana na području središnjeg vrbovečkog trga ugrađen je sustav za monitoring elektromagnetskih polja – MEP. Na postavljanje sustava u Gradskoj su se upravi odlučili kako bi 24 sata dnevno, 365 dana u godini imali podatke o zračenju brojnih antena koje su postavljene na obližnjem vodotornju. Sam sustav postavit će stručnjaci iz Končar – Instituta za elektrotehniku. Uz Vrbovec MEP sustav uveli su i Knin, Sveta Nedelja i Kaštelir-Labinci.

MEP je autonoman sustav trajnog monitoringa zračenja elektromagnetskih polja svih važnih frekvencijskih područja. Pruža osjećaj sigurnosti zahvaljujući javno dostupnim informacijama zbog kojih se sumnje u razine zračenja mogu otkloniti u svakome trenutku, pregledom rezultata monitoringa pojedinih frekvencijskih pojaseva te skupnog izračuna kroz aplikaciju prilagođenu korisniku – pojasnio je Kralj.

Mjerna stanica u realnom vremenu mjeri i obrađuje razinu elektromagnetskih polja u unaprijed definiranim frekvencijskim pojasevima (FM, TV, TETRA, GSM, DCS, UMTS, WIFI…). Zainteresiranim građanima aplikacija, putem javno dostupne besplatne web stranice, omogućuje usporedbu stvarnih vrijednosti zračenja s razinama koje su definirane Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Aplikacija sadrži i detaljne upute za korištenje sučelja namijenjene korisnicima radi jednostavnijeg snalaženja te upoznavanja s mogućnostima koje nudi MEP.

Analizu možete pratiti uživo na web stranici Grada Vrbovca www.vrbovec.hr (na naslovnoj stranici, desni stupac, link).

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime