Vrbovec: Rebalansom do rekordnog proračuna

0
Komunalac add

Gradsko vijeće Grada Vrbovca prihvatilo je predložene I. izmjene i dopune Proračuna Grada Vrbovca za 2023. godinu.

Rebalans je bio potreban zbog povećanja proračuna za 24 posto odnosno za 4.443.139,02 eura te proračun sada ukupno iznosi rekordnih 22.707.980,02 eura.

Proračun je povećan za gotovo četvrtinu temeljnog proračuna prvenstveno zbog ostvarenih sredstava EU Fonda – Fonda solidarnosti u iznosu 4,6 milijuna eura, koja temeljno nisu planirna, a realizirana su u drugom i trećem kvartalu 2023. godine. Riječ je o sredstvima za sanaciju šteta od potresa na nerazvrstanim cestama.

Također, došlo je do pomaka izvođenja određenih projekata te se oni odgađaju na iduće proračunsko razdoblje. Tu su vrtići u Lonjici i Luki čiji se početak gradnje očekuje ove godine, ali se sasvim zasigurno neće završiti do kraja 2023., kao i rekonstrukcija Upravne zgrade koja je odgođena za sljedeću godinu (radovi na grijanju i instalacijama).

Ujedno, inflatorni utjecaji doveli su do povećanja cijena gotovo svih usluga i dobara te plaća zaposlenih u vrtiću, knjižnici, pučkom učilištu i gradu, pa se korigiraju i te stavke, stoji u obrazloženju rebalansa. Rashodi za zaposlene povećani su za 3,2 posto, što je utjecaj povećanja plaća kod svih korisnika zbog izmjena i dopuna Kolektivnih ugovora.

Ovim Rebalansom Vrbovec dobiva najveći proračun u povijesti. Povećavamo ga za 24 posto i on sada iznosi 22,7 milijuna eura ili 171 milijun kuna. Da bude slikovitije o kakvim se iznosima radi treba reći kako nam je do sada rekord iznosio 100 milijuna kuna. Odakle toliki rast – iz EU fondova. Čak 4,6 milijuna kuna dobili smo iz Fonda solidarnosti za sanaciju cesta. Kao što Vrbovčani dobro znaju s tim novcima asfaltirano je više od 10 km cesta, odnosno čak 23 ulice u širem centru Vrbovca – pojasnio je gradonačelnik Denis Kralj.

Drugi veliki prihod koji unosimo u Proračun je izgradnja javnog objekta na igralištu u Banovu. Za tu namjenu dobili smo 550.000 eura iz decentraliziranih sredstava Zagrebačke županije za potrese, a koje je županiji osigurala Vlada Republike Hrvatske. Također za sanaciju objekta u Banovu oko 300.000 eura osigurao je i Grad Vrbovec – rekao je Kralj.

Na rashodima poslovanja vidljiva su povećanja stavaka, što je prvenstveno utjecaj inflacije budući je većina cijena usluga porasla i do 30 posto, navode u gradskim službama.

Na rashodima za nabavu nefinancijske imovine najznačajnija promjena zabilježena je na stavci  Građevinski objekti, koja se smanjuje za 707 tisuća eura, i to zbog pomaka rokova izvođenja kapitalnih projekata izgradnje novih dječjih vrtića u Luki i Lonjici. U pojašnjenju stoji kako se planira početak radova, ali svakako ne realizacija cijelovitih projekata.

Zbog projektiranja cjelovite obnove javnih objekata (stari sud, kula u Parku, Dvorac Patačić i zgrada Galerije), čiji će se radovi izvoditi u idućim proračunskim razdobljima, značajno su povećani planirani rashodi za nematerijalnu imovinu (projektna dokumentacija), i to za čak 237 posto.

U raspravu o rebalansu Proračuna za 2023. godinu uključio se vijećnik HDZ-a Damir Fašaić pohvalivši gradonačelnika i Gradsku upravu zbog povlačenja 4,6 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

Naravno da treba pohvaliti zbog realizacije tog posla te treba naglasiti da je Vlada RH osigurala mogućnost korištenja tih sredstava, koliko god možda rok bio kratak, ali oni koji su se angažirali uspjeli su povući sredstva. Tako je i Zagrebačka županija sanirala ceste na svom području, kao i mostove te druge objekte – zaključio je Fašaić.

Također je naglasio kako se neki projekti rebalansom smanjuju. – Tu govorim o cesti s nogostupom i biciklističkom stazom te ugibalištem za autobuse u Naselju Stjepana Radića, gdje vidimo da se smanjuje iznos s prvotno planiranih 490.000 eura na 140.000 eura. U Vodoopskrbi i odvodnji su naveli da realizacija tog projekta ne ovisi o njihovim radovima pa ne vjerujem da se to ne može realizirati. Neke stvari su i maknute iz proračuna, kao na primjer cesta koja se dugo spominje u svakom proračunu, a to je De Piennesova – Brdo. Isti slučaj je s nogostupom Ulica Krunoslava Kutena – Cerje. U svakom slučaju dobro je da su povučena sredstva za ceste, ali ima i nekih stvari s kojima se ne slažemo pa ćemo biti suzdržani kod izglasavanja ove točke – rekao je vijećnik Damir Fašaić.

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime