Vrbovec preuzima riječki model građanskog odgoja

0
Komunalac add

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj potpisali su danas sporazum o suradnji prema kojem se riječki model građanskog odgoja uvodi u vrbovečke osnovne škole. Građanski odgoj uvodi se kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijao ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu.

Izrazito sam ponosan na činjenicu da je Rijeka prvi grad u Hrvatskoj koji je 2016. godine uveo Građanski odgoj i obrazovanje u riječke osnovne škole u formi izvannastavne aktivnosti. Vjerujem da će i osnovnoškolci Vrbovca sa zadovoljstvom prihvatiti ovu izvannastavnu aktivnost koja je veliki korak kojim gradimo bolje, pravednije i solidarnije društvo – izjavio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Nastava Građanskog odgoja u školama se provodi kao izvannastavna aktivnost, a izvodi se jednom do dva puta tjedno i to u višim razredima (5. do 8. razred). Predmet se uvodi postupno, na način da prvo ulazi u pete razrede, s planiranim nastavkom provođenja do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.

Zahvaljujemo Gradu Rijeci kaj je, kao prvo, razvio model građanskog odgoja za osnovne škole i što su spremni ustupiti ga nama ostalim gradovima. Odlučili smo se uvesti građanski odgoj u naše škole jer smatramo da je važno da se vrbovečka djeca uče toleranciji i nenasilju, ali i političkoj i ekonomskoj pismenosti te ostalim važnim temama koje nudi građanski odgoj – komentirao je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Grad Rijeka nastavu građanskog odgoja provodi već pet godina te su za navedeni program izradili i priručnik za učenike koji će također besplatno ustupiti Gradu Vrbovcu na korištenje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime