Vrbovec odbio i otpad iz Dugog Sela

0
Komunalac add

Gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj danas je poslao dopis Gradu Dugom Selu u kojem ih obavještava kako Grad Vrbovec odbija primiti komunalni otpad iz Dugog Sela i Svetog Ivana Zeline. Odgovor je to na prijedlog gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana da se miješani komunalni otpad iz Dugog Sela i Svetog Ivana Zeline odlaže u Vrbovcu umjesto u Velikoj Gorici, gdje bi se otpad sukladno Odluci ministra trebao zbrinjavati nakon popunjenja odlagališta u Andrilovcu. Gradonačelnikov odgovor prenosimo u cijelosti:

Sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Vrbovca od 17. travnja 2019. godine kojom se odbija suglasnost gradu Svetom Ivanu Zelini na odlaganje neopasnog otpada na odlagalište ‘Beljavine’, Grad Vrbovec još jednom ODBIJA bilo kakav dogovor o mogućnosti odlaganja miješanog komunalnog otpada iz Svetog Ivana Zeline i Dugog Sela u Vrbovcu na odlagalištu Beljavine.

Kao što je u Obrazloženju Odluke ustvrdilo i Gradsko vijeće Grada Vrbovca preostali slobodni kapacitet na odlagalištu Beljavine dostatan je samo za prihvat otpada iz Vrbovca i okolnih 5 općina, suvlasnika Komunalca Vrbovec. Primanjem otpada iz bilo koje druge jedinice lokalne samouprave, a kamoli iz grada Dugog Sela, koje godišnje proizvede više otpada od Grada Vrbovca i svih okolnih pet općina zajedno, vrbovečko odlagalište otpada zapunilo bi se godinama prije otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U sanaciju Odlagališta Beljavine uloženo je 14 milijuna kuna od 2005. godine od čega su građani Vrbovca platili 60 posto odnosno 7.276.241,04 kuna. Odluka je Gradskog vijeća Grada Vrbovca da se građane ne smije dovesti u situaciju da za dvije, tri godine ostanu bez kapaciteta na vlastitom odlagalištu.

 Preporuka grada Vrbovca je da se gradovi Dugo Selo i Sveti Ivan Zelina pridržavaju odluke ministra zaštite okoliša i energetike koji je svojom Odlukom o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta utvrdio redoslijed i dinamiku zatvaranja odlagališta. U navedenoj odluci stoji kako gradovi Dugo Selo i Sveti Ivan Zelina nakon popunjenja odlagališta u Andrilovcu trebaju voziti svoj neopasni otpad na odlagalište Mraclinska Dubrava u Velikoj Gorici.

Štoviše. Neobično nam je u gradskoj upravi Grada Vrbovca što ste nam uopće poslali ovaj dopis jer su Vam se i predstavnici Grada Vrbovca već očitovali kako nemamo dostatne kapacitete na odlagalištu. Primanjem tuđeg otpada doveli bismo se u situaciju da popunimo Beljavine i ostanemo bez kapaciteta na našem odlagalištu koji je dostatan do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Grada Zagreba i Zagrebačke županije” – piše u dopisu Denisa Kralja upućenom Gradu Dugom Selu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime