Vrbovec i Preseka – i dalje bez dogovora

0
Komunalac add

Glavna tema ovih dana je spor između Grada Vrbovca i Općine Preseka vezan uz plaćanje troškova područne škole u toj općini. Prema Sporazumu iz 2011. godine Općina Preseka dužna je podmirit razliku između stvarnih troškova škole i decentraliziranih sredstava za osnovno školstvo. U dopisu koji je jučer poslao gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, stoji kako Općina Preseka za sufinanciranje svoje škole Gradu Vrbovcu duguje 50 tisuća kuna za 2016. godinu, 165 tisuća kuna za 2017. godinu te kako je u prvih devet mjeseci 2018. godine već akumuliran dodatan dug od 170 tisuća kuna. Dakle, ukupan dug iznosi oko 385 tisuća kuna što ozbiljno ugrožava poslovanje I. osnovne škole u Vrbovcu – navodi se u dopisu.

Zbog toga je Grad Vrbovec odlučio kako se od ponedjeljak ukidaju dvije vanredne autobusne linije za prijevoz presečkih učenika.

Za komentar ove situacije pitali smo načelnika Općine Preseka Nikolu Kožara koji navodi kako Grad Vrbovec od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiva sredstva za rad osnovnog školstva, ali isto tako da može tražiti dodatna sredstva ukoliko dodijeljeni iznos nije dostatan za podmirenje nastalih troškova. – Gospodin Kralj se poziva na sporazum iz 2011. godine u kojem stoji kako se može naplatiti iz bjanko zadužnica, a Grad Vrbovec to ne želi učinit, već se htio naplatiti kroz ovršnu ispravu, na što smo se mi žalili i spor je završio na sudu. I da hoćemo, dug sada ne možemo platiti dok ne završi sudski spor. Gradonačelnik Kralj svjestan je da sredstva neće dobiti dok sudski proces ne završi, a odavno se mogao naplatiti putem bjanko zadužnice, kako je navedeno i u Sporazumu – smatra načelnik Kožar.

Postavlja se pitanje zašto dug nije odmah plaćen, ako novca u općinskom proračunu ima?

– Mi smo htjeli sve troškove škole dobiti na pismeno i transparentno, da dobijemo detaljan uvid u troškove koje podmirujemo, ali to ustvari nismo dobili. Ako Gradu Vrbovcu toliko fali novca, mogao se već odavno naplatiti. O svemu smo obavijestili nadležno ministarstvo i sad čekamo njihov odgovor. Mi ne bježimo od svoje odgovornosti, ali ne želimo biti ničiji rob i da nas se svako malo ucjenjuje – rekao je Kožar te dodao kako je razgovarao s nekoliko roditelja čija djeca pohađaju Područnu školu Preseka. – Oni kažu da za sada njihovoj djeci nije hladno, još uvijek ima i nešto grijanja, a ako ostanemo bez lož ulja tražit ćemo prekid nastave na nekoliko dana dok to ne riješimo. Ponavljam da smo o svemu obavijestili ministarstvo i čekamo njihov odgovor. Mi smo sami namjeravali naručiti novu pošiljku lož ulja, ali su nas odbili – rekao je naglasivši kako su, što se tiče prijevoza, ukinute vanredne linije, ali da redoviti prijevoz učenika i dalje normalno funkcionira.

Svoje stavove još jednom je pojasnio i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj rekavši kako je jako tužan zbog ovog događaja te da mu nije jasno zašto Općina Preseka nije htjela platiti račune koji su joj izdani. – Do prije nekoliko dana su nas uvjeravali kako će svoje troškove podmiriti, ali na kraju su se predomislili. Grad Vrbovec je u ovoj godini za energetsku obnovu I. osnovne škole dao već pola milijuna kuna. Počistili smo gradsku blagajnu i skoro smo zadnju lipu dali za naše škole. Žao mi je što Preseka to ne želi učiniti za svoju školu i mi ovdje zapravo nemamo izbora, moramo racionalizirati troškove s obzirom da je Preseka pokrenula spor, odnosno žalili su se na naš pokušaj naplate dugova. Racionalizacija troškova je sada jedino što nam preostaje. Najveći trošak u radu škole u Preseki je prijevoz učenika pa sada krećemo od toga.

Kralj je pojasnio kako će sukladno ugovoru s prijevoznikom, za početak ukinuti vanredne linije prijevoza učenika, a ako se spor ne riješi dodatno će racionalizirati trošak prijevoza učenika na području Preseke. – U tome će najviše ispaštati djeca i stvarno mi nije jasno zašto to presečke vlasti dopuštaju. Pogotovo što oni po svemu sudeći imaju novac, ali ne žele se držati sporazuma i platiti trošak svoje škole – smatra vrbovečki gradonačelnik.

Kralj je komentirao i navod načelnika Preseka da nije dobio transparentno prikazane sve troškove presečke škole. – Koliko ja znam nitko nije tražio uvid u troškove. Ja sam prije mjesec dana od I. OŠ Vrbovec tražio popis svih troškova i odmah sam sve dobio. U dosadašnjim razgovorima niti jednom nisam čuo argument da načelnik nije imao uvid u troškove škole.

Gradonačelnik Kralj na kraju je pojasnio kako će se, u slučaju ne plaćanja dosadašnjih dugova, trošak rada presečke područne škole morati svesti na onaj iznos koji je predviđen decentraliziranim sredstvima. – To među ostalim znači i samo jedan školski autobus za cijelu općinu – zaključio je Kralj.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime