Vrbovcu “petica” za transparentnost proračuna

0
Komunalac add

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od studenog 2019. godine do travnja 2020. godine i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Među odlikašima našao se i Grad Vrbovec. –Bolji život u Vrbovcu osigurava se malim koracima, s puno malih koraka – poručio je vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj nakon objave rezultata.

 

Prosječna transparentnost gradova je 4,5. Svih pet dokumenata objavilo je 87 od 128 gradova, odnosno 22 grada više u odnosu na prošlo istraživanje. Pozitivan porast prosjeka transparentnosti vidljiv je i kod općina čija je transparentnost po prvi puta vrlo dobra (4). U odnosu na prethodni ciklus istraživanja, broj općina koje ne objavljuju ni jedan dokument smanjio se s 15 na 7.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020. i proračunski vodič za građane za 2020. godinu. Željela se utvrditi i količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama županija i lokalnih jedinica.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime